De paardenbloem terug in de wei!

De paardenbloem terug in de wei!

Paardebloemen Foto Koos Dijksterhuis
Paardebloemen. Foto Koos Dijksterhuis

Afgelopen zondag was het de dag van de paardenbloem. Het was de tweede dag van de paardenbloem, en als het aan initiatiefnemer Karst Meijer ligt, is er een eeuwenoude traditie mee begonnen.

April is vanouds de maand van de paardenbloem, in april kleurden vroeger de weilanden, grasvelden, bermen en slootkanten geel van de paardenbloemen. Dat is nu wel anders. Op de dag van de paardenbloem lette ik in het buitengebied juist op deze bloemen en ik zag ze alarmerend weinig. Was een groen weiland met gele spikkels van paardenbloemen twintig jaar geleden nog het summum van intensieve veehouderij, nu is een bespikkeld hoekje van een weiland al een botanische opsteker.

‘Helaas komt de paardenbloem steeds minder voor’, beaamt Karst Meijer, ’s lands paardenbloemenkenner bij uitstek. Als het aan hem ligt, stoppen we om te beginnen met dat onzinnige maaien en bemesten van bermen en velden en laten we paardenbloemen weer gewoon staan. Allicht dat andere soorten bloemen dan ook weer een kans krijgen.

Karst wil er overigens graag op wijzen dat dé paardenbloem niet bestaat. Wat er in mijn gazon aan paardenbloemen opkomt, zijn maar één of enkele van de vele soorten. Alleen al in Nederland zijn ruim 250 soorten paardenbloemen. ‘In zo’n geel gekleurd weiland, dat je je vast wel van vroeger herinnert, stonden wel zestig verschillende soorten paardenbloemen’, zegt Karst.

De paardenbloem kan als de huismus onder de planten zelfs bij natuurfreaks vaak op maar weinig begeestering rekenen. ‘Volledig onterecht’, vindt Karst, ‘want de paardenbloem is niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor onze vlinders, wilde bijen, zweefvliegen en andere insecten. Geen wonder dat die verdwijnen, en daarmee onze weidevogels. Als we zelfs de paardenbloem geen ruimte meer gunnen, kunnen we de hele boerennatuur wel opgeven. Ik roep op: De weidevogels terug in de wei, om te beginnen met de paardenbloem!’

(Natuurdagboek Trouw woensdag 28 april 2021)

DELEN
Reacties zijn gesloten.