Bon’tepiet!’

Bon’tepiet!’

Scholekster Foto Rob Buiter
Scholekster Foto Rob Buiter

Vandaag vertel ik op Schiermonnikoog tijdens festival Jong Talent over de barre voettocht naar de oostpunt van het eiland, die beschreven staat in mijn nieuwe Handboek voor Natuurwandelingen. Vandaag laat ik er plaatjes bij zien.

De lente is losgebarsten en al klinkt er dreigend nieuws van het oostfront over naderende vorst, nu is het zacht en tussen de lentebuien door zelfs zonnig. Ik bof met mijn dagje Schier! Wulpen, scholeksters, rotganzen en tureluurs – de wadvogelgeluiden die zo bij het eiland horen klinken aan boord van de veerboot al. Heerlijk!

Die scholeksters zijn het luidruchtigst en het beweeglijkst. Met hun zwart-witte kleed, oranje snavels en roze poten zijn ze opvallend, maar hen nog niet opvallend genoeg. ‘Tepiet, tepiet!’ In hun gretige haast zich te laten horen slikken ze het eerste deel van hun naam: ‘bon’  in en tetteren ze alleen de twee laatste lettergrepen rond.

Na de vorstperiode hebben de bonte pieten zich paarsgewijs verspreid over hun broedgebieden. Vanouds zijn dat kwelders en andere schaars begroeide graslanden aan zee. Toen daar hun voedsel, kokkels vooral, door mensen werd weggevangen, zocht een deel van vogels zijn heil in weilanden. Daar bolwerkt geen broedvogel het nog, dus vluchtten ze naar akkers. Ook daar valt het moderne leven tegen en tegenwoordig proberen scholeksters het in de steden. Tussen de katten en honden is hun overlevingskans nul, tenzij ze op platte daken broeden. Daar ligt soms grind en dat lijkt een beetje op een strandje. Nu schuimen die scholeksterpaartjes de buurt van hun platte dak af. Ze stappen samen rond op gemaaide bermen, op zoek naar wormen.

Maar vele hangen nog rond op en rond het wad. Nu de industriële kokkelvisserij is gestaakt, is dat geen slechte keus. Ze jagen achter elkaar aan en maken indruk op elkaar met hun bonte verschijning en hun luide ‘tepiet tepiet tepiet!’ Hopelijk roepen ze vandaag door mijn lezing heen. Mocht u vandaag geen kans zien zich hals over kop naar Schier te haasten, in mei en juni zijn er herkansingen, zie de agenda op www.dijksterhuis.net.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 14 maart 2018)

DELEN
Reacties zijn gesloten.