Bomen zagen

Bomen zagen

Houtkap Schiphorst, Foto Koos Dijksterhuis

In landgoed Dickninge bij Meppel liggen de woudreuzen in stukken opgestapeld tot muren langs het pad. Het gezaagde hout ruikt vers. We lopen een ronde door het landgoed. Uitzicht op de Reest, uitzicht op het landhuis met de ooievaars op hun horst. Majestueuze beuken, er staan nog tientallen overeind, torenen uit tapijten van stinzenplanten

Veel takken zijn bovenop de tapijten gedreund, stinzenplanten verpletterend. Het ziet er niet bepaald netjes uit. Nou is natuur niet netjes, maar als er zoveel bomen gekapt zijn, is dat vast niet om van het in Engelse stijl door landschapsarchitect Roodbaard aangelegde landgoed een chaos te maken. De Engelse stijl moest vast nog even hersteld worden, voor de zomer. Engelse stijl herstellen betekent zichtlijnen heropenen. Kappen, zagen, rooien, terwijl de vogels het broeden al volop in hun kop hebben. Zou Roodbaard zich niet omdraaien in zijn graf?

Volgens een oud grapje wordt natuur saai, als de bomen afgezaagd zijn. Maar landgoederen zijn cultuurlandschappen, waaraan onderhoud gepleegd wordt. Natuurmonumenten gaat ook diverse landgoederen opknappen. Beuken rooien, dode bomen kappen. Ik houd mijn hart vast, maar Natuurmonumenten weet hopelijk hoe je houthakt met behoud van natuur.

In landgoed Nienoord te Leek is de kap van tientalllen beuken uitgesteld na protest. De bomen zouden hol en ziek zijn en een gevaar voor de mens. Mij lijkt de mens een groter gevaar voor de natuur dan andersom.  Holle en zieke bomen zijn heerlijk voor eekhoorns, vleermuizen, boommarters en holenbroeders. Uilen, kauwen, spreeuwen, spechten, mezen, vliegenvangers en holenduiven bijvoorbeeld. Dood hout doet kevers en hun larven, zwammen en hun vlokken, varens en schimmels leven. In Nienoord groeit de zeer zeldzame avondroodstekelzwam.

DELEN

Eén gedachte over “ Bomen zagen

  1. Ik ben zelf initiatiefnemer van een petitie die gericht is op behoud van de 192 beuken in Nienoord. Deze petitie is ondersteund door meer dan 4000 mensen, waarvan 70% uit de gemeente Leek. De gemeente heeft inderdaad op grond van dit protest besloten om meer tijd uit te trekken voor de besluitvorming. Op een informatie avond vorige week heeft de verantwoordelijk wethouder zelfs toegezegd om een onderzoeksrapport dat een positief beeld geeft over de toekomstverwachting van het gros van de beuken mee te nemen in haar besluitvorming. Dit rapport is (kosteloos) opgesteld door het Natuurcollege, onderdeel van de Lippe Biesterfeld Foundation van prinses Irene en geeft tegenwicht aan een door de gemeente zelf uitgevoerd onderzoek door Nationale Bomenbank B.V. , dat een veel somberder beeld schets van de toekomstverwachting van de beuken. En dit terwijl de beide onderzoeken zijn gebaseerd op dezelfde uitgangspunten (boek Baumkrohnen van Andreas Roloff uit 2001). Trouwens, beide rapporten rangschikken slechts 3-5 beuken onder de noemer risicovol (en dat is 2-3% van het totaal). Ik heb goede hoop dat een positieve bijstelling van de toekomstverwachting van de beuken en het besef dat een kap ook ten koste gaat van de bloeiende flora en fauna rondom de beuken (vleermuizen, bijzondere paddenstoelen, eekhoorntjes etc etc) zal leiden tot de besef dat een algehele kap van de beuken een heilloze weg is, die niet moet worden bewandeld!

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.