Bijenbedreigingen op het strand

Bijenbedreigingen op het strand

Zandroofvlieg met daas Foto Koos Dijksterhuis
Zandroofvlieg met daas. Foto Koos Dijksterhuis

Als ik op het Oosterstrand van Schiermonnikoog tegen de duinen zit, zie ik steeds meer insecten. Er zijn natuurlijk onschuldige strandvliegen. Beduchter ben ik voor de regendaas, die uit is op mijn bloed. Ik wil best bloed doneren, maar niet als daar een dazenbeet als een dolkstoot aan voorafgaat, en ik er een enorme muggenbult aan overhoud. Ik mep het beest weg, ze (altijd vrouwtjes) knalt tegen de grond, ligt even op apegapen, komt groggy overeind en vliegt weg.

De schorszijdebijen die ik hier ontdekte, kan ik niet meer vinden. Zouden ze hun holletjes afgedicht en verlaten hebben? Er hangen wel twee andere vliesvleugeligen rond: een bloedbij en een sluipwesp. Ze zoeken iets. Ze parasiteren vast op de zijdebijen die hier nestelen. Een bloedbij zou haar ei bij een zijdebijenei leggen en dan kan de zijdebijenlarve het wel schudden. En de sluipwesp prikt met heur legboor een eitje in een bijenlarve. Als vreedzaam bijtje word je van alle kanten belaagd.

Er komt iets aansnorren. Het landt voor mijn voeten en rent heen en weer. Het is een bastaardzandloopkever, een roofkever die net als zijdebijen eitjes legt in holen in het zand. De kever, hoe fraai gemarmerd zijn schilden ook zijn, wordt gevreesd door andere insecten. Hij rent achter ze aan, grijpt ze en knipt ze met zijn scherpe kaken in stukken.

Oeverlibellen wentelwieken van of naar een modderpoel die bijna is opgedroogd. Oeverlibellen lusten ook wel een zijdebijtje, die ze in de vlucht vangen.

Voorts kruipen er zwarte dwergspinnen rond, die ik als bijtje ook niet zou vertrouwen. En als klap op de vuurpijl is er op het eiland een bijeneter gezien, een kleurrijke vogel die…

Ineens ploft een fikse, razendsnelle roofvlieg neer, die roerloos blijft zitten. Het is een zandroofvlieg die als in trance aan een prooi lurkt. Ik kijk eens goed, gelukkig geen zijdebij. De prooi is een oude bekende: de regendaas die ik wegsloeg.

(Natuurdagboek Trouw maandag 26 aug. 2019)

DELEN
Reacties zijn gesloten.