Berken in de herfstzon

Berken in de herfstzon

Zwillbrock. Foto Koos Dijksterhuis
Zwillbrock. Foto Koos Dijksterhuis

Op weg naar de Achterhoek breng ik een kort bezoek aan het Zwillbrocker Ven, een klein natuurgebied, net over de Duitse grens. Het is een ondiepe plas met pollen pijpenstrootje, omringd door gemengd bos waarin berken de overhand hebben.

Het als natuur gedefinieerde terreintje van anderhalve vierkante kilometer stopt abrupt bij de Nederlandse grens, waar de doodgespoten akkers zich uitstrekken. In Duitsland werden woeste gronden altijd al minder gründlich ontgonnen dan in Nederland. In het Duitse ven broedt een flinke kolonie van zo’n vijfduizend paar kokmeeuwen, in gezelschap van tientallen flamingo’s.

Die kokmeeuwen zijn er nu niet. Ze hangen rond in steden, aan de kust of bij andere binnenwateren. De flamingo’s zijn ook afwezig; die overwinteren in Zeeland. Ze hadden twee beroerde zomers, wegens de droogte. Het ven viel beide zomers droog, en in een droog ven hebben flamingo’s niets te zoeken. Maar dat er nu geen flamingo is, is gebruikelijk.

Op twee aalscholvers en twee koolmezen na zie ik überhaupt geen vogels. Toch geniet ik van het landschap op deze koude, zonnige middag. De lage zon glinstert over de gele graspollen en door de witte berkenstammen. Hun kruinen vlammen geel op van de herfstkleur. Een sprookjesachtig gezicht.

Een wandeling van nog geen zes kilometer, Rundweg geheten, zou me om het hele gebied heen voeren, maar uit tijdgebrek beperk ik me tot een heen-en-weertje naar de kijkhutten links en rechts. Dan hoef ik me niet te haasten en kan ik stilstaan bij paddestoelen en andere bezienswaardigheden, zoals een hooiwagen op een prullenbak. Die maakt dat ie wegkomt, als ik een flesje opraap en in de prullenbak gooi.

Dode boomstronken kleuren groen van mos, grijsgroen van korstmos of paarsbruin van elfenbankjes. Doorzetters als vogelmuur en witte dovenetel bloeien nog steeds en de jonge bladrozetten van vingerhoedskruid beloven nu al een nieuwe lente.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 27 november 2019)

DELEN
Reacties zijn gesloten.