AANGEBODEN, ECOLOGISCHE HOOFDSTRUCTUUR

AANGEBODEN, ECOLOGISCHE HOOFDSTRUCTUUR

PRIJS 21.474.836,47 EURO

Bosbeek, © Koos Dijksterhuis

Aangeboden in redelijk onderhouden staat (deels onvoltooid): een ecologische hoofdstructuur. Natuuridentiek, kleur overheersend groen, oppervlakte circa 700.000 hectare. Tegen een interessante meerprijs kunnen ook satelliet- en substructuren worden geleverd, zoals omheiningen, rietkragen, parkjes en ecoducten. Vraagprijs is indicatief en exclusief onderhouds- en afbouwkosten.

Dit is een aanbieding van Rutger Schoenmaker, die afgelopen herfst de bundel In elke waarheid schuilt een grap uitbracht (uitg. Palmslag), met verhaaltjes, plezierverzen en advertenties. In die advertenties wordt ook een Tijdgeest aangeboden, een Armoedeval en een Aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.

De verkoop van een ecologische hoofdstructuur is actueel. Staatssecretaris Henk Bleker wil de verdere aanschaf van natuurgebieden stoppen en pleit zelfs voor verkoop van reeds verworven delen. Bleker is meer van de landbouw dan van de natuur, hoewel  hij wel van de agrarische natuur is.

Als boeren hun perceelranden als brede natuurstroken zouden beheren, met houtwallen, hagen of rietkragen, krijg je een ecologische hoofdstructuur van wat heb ik jou daar. Met verbindingszones tussen alle natuurgebieden. Jaap Dirkmaat heeft laten berekenen dat zoiets 600 miljoen per jaar kost, precies het bedrag dat wordt bezuinigd op natuur. Alleen al de tweede Coentunnel kost meer dan het dubbele. Zonder snelwegen valt te leven, zonder natuur niet. Maar goed, als we met ons allen een regering kiezen van asfalt en beton, moeten we er ook niet over zeuren als ze de natuur afschaffen. Hoe is Natuurmonumenten ooit begonnen? Juist! Als we die ecologische hoofdstructuur nou eens zelf zouden kopen en voor altijd veilig stellen tegen asfalt en beton? In Schoenmakers boekje wordt ie aangeboden. Geinig boekje.

DELEN
Reacties zijn gesloten.