5 Leve de pinksterbloem

5 Leve de pinksterbloem

pinksterbloemlangsprietmot op pinksterbloem Foto Koos Dijksterhuis
Pinksterbloemlangsprietmot op pinksterbloem. Foto Koos Dijksterhuis

In navolging van de verkiezing van het mooiste nationaal park, de verkiezing van nationale vogel en de verkiezing van de vogel des vaderlands is er nu de verkiezing van de nationale bloem. Wat een vogel of bloem eraan heeft om tot nationaal symbool verkozen te worden, is onbekend. Maar ik gun ieder z’n verzetje; een verkiezing is een wedstrijd en veel mensen vinden wedstrijden leuk, al valt de opkomst bij sommige verkiezingen vaak tegen.

De bloemenshortlist bevat vijf soorten: pinksterbloem, paardenbloem, madeliefje, kievitsbloem en fluitenkruid. Stemmen kan tot vrijdag 2 juni, de uitslag wordt zondagochtend bekend gemaakt op radio-1 in Vroege Vogels.

Mijn planten-top-10 bevat wel honderd soorten en parnassia, bosanemoon en pinksterbloem delen wellicht de eerste plek, hoewel ik een andere keer wellicht speenkruid, paardenbloem en kievitsbloem op 1 zet.

Maar de pinksterbloem kan mij zeer bekoren. Mijn gazonnetje staat er vol mee, zoals ooit de weilanden. Ik maai dat veldje in de nazomer, en haal het maaisel weg, om de grond te verarmen. Op arme grond krijgen pinksterbloemen meer kans tussen de grassen. Het is elke lente een feestelijk afwachten hoe lila het gras kleurt. Eerder maaien zou behalve bloemen ook rupsen van oranjetipjes kunnen wegscheren. De pinksterbloem is de meest geliefde waardplant van die prachtige vlinders.

De pinksterbloem is tevens waardplant van de pinksterbloemlangsprietmot, die ik eveneens elke lente aantref. Die is klein en wordt meestal door mensen over het hoofd gezien. Terwijl het vlindertje een schoonheid heeft waaraan miss Universe, om in verkiezingssferen te blijven, bij verbleekt. De vleugels van het beestje op een glanzende, oranjebruine mantel. De antennes die aan weerszijden uit het gezichtje krullen, zijn beter gelukt dan zeg de snor van Dali.

Alleen al vanwege de pinksterbloemlangsprietmot zou ik op de pinksterbloem stemmen.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 24 mei ’23)

DELEN
Reacties zijn gesloten.