Zielige duif

Zielige duif

Postduif. Foto Koos Dijksterhuis
Postduif. Foto Koos Dijksterhuis

’s Avonds zit, of staat, langs een fietspad een duif. Hij of zij wordt gepikt door een kraai. Kraaien zijn goed in het lokaliseren van kansloze tegenstanders. De duif laat zijn kopje hangen, alsof ie het heeft opgegeven.

Geliefde en ik stoppen, de kraai trekt zich terug en de duif kijkt op. Hij kan zijn kop dus wel optillen. ‘Zielig’, vindt geliefde. Ik lapte als kind soms jonge of versufte duiven op. Wij hielden ook duiven, die vrij rondvlogen. Soms voegde zich er een uitgeputte postduif bij. Onze stumperd is ook een postduif. Hij heeft een groene pootring.

De duif laat zich pakken; ik houd hem vast, terwijl we naar huis fietsen. Thuis zetten we hem met water en vogelvoer in een doos. Hij drinkt een slok.

De volgende dag zit, of staat, de duif er nog even mistroostig bij. Hij tilt zijn kop op maar laat hem dan weer hangen. Met een gekantelde tuintafel houden we een hoekje tuin katvrij. Daarin zetten we de duif. Die probeert graankorrels te pikken. Dat lukt, maar het naar binnen werken lukt niet. Hij zwaait met zijn kop en zwiept de korrels weg.

Ik duw zijn snavel in het water en hij slurpt een slok op. Samen voeren we hem korrels. Geliefde wrikt met heur nagels de snavel open, ik prop er voer in. Dat gaat rap, want een duif heeft een krop.

Via internet achterhaalt geliefde de duif (half jaar oud, uit Leeuwarden) en de eigenaar. Die reageert niet. Vroeger was het een heel gedoe de eigenaar te vinden. Die zei dan dat we het beest z’n nek moesten omdraaien. Duivenmelkers maken slecht presterende duiven dood. Haviken doen dat soms voor hen, maar dat keuren duivenmelkers gek genoeg af.

De duif blijft er beroerd aan toe. We brengen hem naar de dierenambulance. Zou ie op te lappen zijn? En als ze hem loslaten, vliegt ie dan naar zijn thuisbasis, waar zijn nek wordt omgedraaid? Of vliegt ie naar ons? Na twee dagen bellen we de dierenambulance. De duif is dood.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 3 augustus ’22)

DELEN
Reacties zijn gesloten.