Wolf tussen de schapen
Toen die wolf laatst in Groningen en Drenthe langs de wegen sjokte, werden er meteen doodgebeten schapen gemeld. De schapen hadden wonden die op een hondenbeet wezen, maar uit dna-analyse blijkt de bijter toch die wolf te zijn geweest. Dat de wond meer op een hondenbeet lijkt, kan er volgens een bericht in deze krant (afgelopen goede vrijdag) aan liggen, dat het een jonge wolf is, die “de kunst van het bijten nog niet tot in de perfectie beheerst”. ’s Wolven jeugdigheid blijkt eveneens uit de dna-analyse.
Dat een jonkie het doodbijten nog moet perfectioneren, à la, maar dat een wolf bij geboorte als een hond bijt en pas gaandeweg als een wolf leert bijten, lijkt me evolutionair gezien de omgekeerde richting. Het lijkt me logischer dat jonge hondjes rudimentaire wolveneigenschappen hebben, dan andersom. Ten slotte stamt de hond van de wolf af en niet andersom.
Maar goed, de eerste wolf die zich in Nederland vertoont, bijt schapen dood. Dat zal de volgende wolf ook wel doen. Op het boerenland is nou eenmaal meer te halen dan in de natuur. In Nederland zijn ongeveer een miljoen schapen. Van ’s lands wilde dieren komen reeën het meest in aanmerking. Er zijn zo’n 65 duizend reeën en ook die leven vooral op (de randen van) het boerenland. Er zijn vijftien keer zoveel schapen als reeën, dus als een wolf achter een ree aanzit, komt ie algauw een schaap tegen. Schapen zijn niets gewend, hebben geen dekking en leven tussen prikkeldraad. Ik zou het wel weten als ik een wolf was.
Als wolven zich hier vestigen, wordt schapen houden lucratiever dan ooit, want gedode schapen worden door de staat vergoed.
(Natuurdagboek Trouw dinsdag 7 april 2015)
2 gedachten over “Wolf tussen de schapen”
Geachte vraagsteller,
De marterverjager zou inderdaad ook vleermuizen kunnen verjagen. Er zijn althans ook ultrasone vleermuisverjagers op de markt. Honden en kat zullen er ook wel oorpijn van krijgen.
Maar zeker is het niet, om dat te achterhalen zou het effect op vleermuizen eerst onderzocht moeten worden. Er kunnen toevallig andere redenen voor de diertjes zijn om zich uit de vleugels te maken. Ik denk niet dat hun gezinsleven de reden is, want vleermuizen blijven ook dan elke nacht jagen.
Vraagje: om meer motorschade te voorkomen hebben we een marterverschrikker (hoge tonen) laten plaatsen in het motorcompartiment van de wagen.
Sinds enige tijd zien we veel minder vleermuizen rond het huis vliegen. Heeft dat met het alarm te maken of heeft het met de tijd te maken? Zijn ze aan het kweken?
Reacties zijn gesloten.