Wespendief en eierdief

Wespendief en eierdief

Wespendief v. + boommarter
Wespendief v. + boommarter

Op de nesten van wespendieven en andere roofvogels ziet roofvogelonderzoeker René Riem Vis ieder broedseizoen wel een keer een boommarter verschijnen. Soms gebeurt dat voor, soms na en soms tijdens het broeden, zoals op de foto. Met een camera met bewegingsmelder worden de nestelactiviteiten van de vogels in kaart gebracht en komen zulke pogingen tot eierroof aan het licht.

Wespendieven zijn zeldzame roofvogels die op buizerds lijken. Ze leven vooral van wespenbroed en hebben een gepantserd gezicht tegen wespenangels. Afgelopen zomer zag René een boommarter met een ei van waarschijnlijk een duif op een verlaten wespendievennest verschijnen. Misschien zocht de marter een plek om te eten of een verstopplaats voor later. De marter verdween weer met het ei in z’n bek. Het zou ook riskant zijn het achter te laten, liefhebbers genoeg. René zag eens een bosmuis een twaalf meter hooggelegen nest beklimmen, om er de door een marter stukgebeten eierschalen uit te likken. Dat zijn meestal eieren van Nijlganzen, die verwilderde parkvogels die zich de laatste jaren zo sterk uitbreiden. Nijlganzen broeden regelmatig in bomen in oude roofvogelnesten.

Volgens René kon de recente toename van boommarters weleens te danken zijn aan de opkomst van de Nijlgans. In zijn onderzoeksgebied in Friesland hebben Nijlganzen weinig broedsucces, en René wijt dat aan boommarters. Die schuimen de ganzennesten af. Er liggen soms kapotte Nijlganseieren onder bomen, en camerabeelden bewijzen dat boommarters die naar beneden gooien.

Vooral bij de veel talrijkere buizerdnesten hebben camera’s gehangen, voor onderzoek naar de broedverdeling tussen mannetjes en vrouwtjes, en geen enkel gefilmd nest is verloren gegaan aan een boommarter. Buizerds laten hun eieren nooit langdurig onbewaakt achter, en wespendieven bewaken hun nest ook goed.

Het wespendiefvrouwtje op de foto klapwiekte van schrik overeind, toen de marter zich onder haar wurmde. De marter vluchtte zonder ei. Drie keer is de boommarter op het nest geweest en telkens wist de wespendief hem eraf te meppen.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 6 dec. 2017)

DELEN
Reacties zijn gesloten.