Visser met clownssnavel

Visser met clownssnavel

Papegaaiduiker, Foto Wouter Jan Strietman

Net als zeekoet en alk horen papegaaiduikers bij de alken: noordelijke tegenhangers van de pinguins. Uitstekende zwemmers, matige vliegers en onbeholpen wandelaars. Broeden zeekoeten zij aan zij op smalle richels in loodrechte klippen, papegaaiduikers broeden in holen. Weliswaar op steile kusten, maar toch in holen. Konijnenholen bijvoorbeeld, onder de zoden op de rotsen. Of in spleten in graniet. Zeekoeten zijn groter en hebben lange, scherpe snavels. Samen kunnen ze een muur van dolksnavels richten op wie hun eieren of kuikens belaagt: een grote mantelmeeuw bijvoorbeeld, een grote burgemeester of een grote jager. Dat zijn drie geduchte vijanden langs noordelijke kusten. Ze kunnen volwassen papegaaiduikers naar binnen werken. Grote jagers zijn snelle roofmeeuwen, die andere meeuwen van hun maaltijd beroven. Maar ze jagen ook achter papegaaiduikers aan. Die hebben als wapen niets aan hun kleurige clownssnavel. Veiligheid zoeken ze in holen.

Die snavel is wel heel geschikt als transportmiddel voor vis. Als logge vlieger kan een papegaaiduiker maar beter in één vlucht naar zijn nest zoveel mogelijk visjes meenemen. Met zijn tong wurmt ie zijn vangst naar achter, waar de visjes klem zitten in de snavel. Ze steken aan weerszijden uit de mondhoeken. Daar worden ze door papegaaiduiker-watchers geteld: tientallen. Ik geloof dat het record ruim zestig visjes in één papegaaiduikersnavel is.

Op kusten waar ze broeden, kunnen papegaaiduikers ineens uit een hol onder je voeten vandaan schieten. In de loop van de zomer trekken ze met hun jongen de zee op. In herfst en winter vliegen ze soms langs onze klipvrije kust. Vaker spoelen ze dood aan, op het strand. Dan ligt die verbleekte, smallere wintersnavel daar in het zand. Treurige clown.

DELEN

Eén gedachte over “ Visser met clownssnavel

  1. Interessant artikel over de papegaaiduiker. In juni jl. met klanten op fotoreis geweest naar IJsland en veel van de schitterende vogels kunnen fotograferen. Ze zijn snel, grappig en fotogeniek.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.