Tegendraadse natuurbeschermers vallen in de prijzen

Tegendraadse natuurbeschermers vallen in de prijzen

Boven: Jaap Dirkmaat, foto Valentijn ten Plate;
Onder: Rob Bijlsma, foto Koos Dijksterhuis

De Oudemansmedaille van Natuurmonumenten is dit jaar voor Jaap Dirkmaat. Het is een oorkonde voor natuurbeschermingswerk. Laatst won Rob Bijlsma al de Edgar-Donckerprijs. Opmerkelijk dat twee van de meest eigenwijze doordouwers in de natuurbescherming gelauwerd worden. En nog wel door instanties uit de gevestigde natuurbeschermingsorde, op wie zij ongecensureerde kritiek hebben geuit.

Ik moet zeggen: dat is mooi van de gevestigde natuurbeschermers. Ze erkennen het belang van tegendraadse natuurbeschermers, die als luizen in de pels hun gastheren bij overheid, bedrijfsleven en natuurbescherming prikkelen, en die ook veel bereiken. Bijlsma maakt zijn immense veldkennis toegankelijk via wetenschappelijke en populaire publicaties. Zijn indirecte invloed op het denken over natuur en natuurbescherming is groter dan u denkt. En wie kent zijn blikjesindex niet? Hij maakt de Takkeling, het blad van de Werkgroep Roofvogels, waar iedereen voor 12 euro per jaar lid van kan en zou moeten worden.

Jaap Dirkmaat richtte Das & Boom op, stelde een vijfjarenplan op, liet via politici kamervragen stellen die hij via andere politici ook weer kon beantwoorden en wist in een mum van tijd de das van de ondergang te redden.

Sinds zijn bemoeienis met de hamster en zijn verzet tegen de A73 zette Dirkmaat zich in voor bescherming van het cultuurlandschap met houtwallen en hagen, waarin zoveel planten- en diersoorten gedijen. Hij richtte de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap op, een prima club met een saaie naam die moest klinken alsof de organisatie minstens honderd jaar geleden door gezapige heren was opgericht. Want Dirkmaat was de bedreigingen zat, die hij als Das & Boom-activist kreeg. De vereniging maakt het landschap weer mooi. Voor 24 euro kunt en moet u lid worden.

(Natuurdagboek Trouw 23 april 2013)

DELEN
Reacties zijn gesloten.