Stil op de hei

Stil op de hei

Klapekster. Foto Koos Dijksterhuis
Klapekster. Foto Koos Dijksterhuis

Het was stil op de hei, koud en stil. En nevelig. Ook in de bossen rond de hei was het stil. En het ven was het stilst: het hield zich schuil onder een laagje ijs.

Stilte is fijn, en het is jammer dat er altijd verstoringen zijn. In dit geval kwekkende wandelaars, blaffende honden, ronkende motorzagen en passerende vliegtuigen. Maar tussendoor was het stil, doodstil haast. Wij, mijn geliefde en ik, spreken elkaar vaak en hoeven in de natuur niet per se bij te kletsen. We slopen zwijgend door bos en hei en ik voelde me bijna opgaan in de stilte.

We hoopten op kruisbekken of appelvinken, zwarte mezen of andere bijzonderheden. Er hingen wel dennenappels en sparrenkegels hoog in de bomen, maar er zat geen kruisbek bij. We zagen en hoorden in anderhalf uur tijd slechts een paar kool- en pimpelmezen, vier staartmezen en twee grote bonte spechten. Opvallend weinig gevogelte; je zou er ongerust van worden.

We waren in wolvengebied. Ik zou dolgraag.., maar wolven mijden mensen liever. In de zomer had ik hier nog een draaihals gezien en een grauwe klauwier. Die soorten zitten nu in Afrika. De grauwe klauwier is een zangvogel met een roofvogelsnavel, die vanaf een uitkijkpost jaagt op kevers en andere prooien. In de winter neemt de verwante klapekster die taken op zich. Klapeksters broedden tot een jaar of dertig geleden in Nederland, maar zijn er nu alleen nog ’s winters. Ze zijn schaars maar zitten vaak heel zichtbaar in een boomtop.

Aan het eind van onze stille tocht zagen we een bolletje met staart bovenin een kale boom zitten. Was het een klapekster? Het was een klapekster. Gebroken witte buik, grijze rug en kruin, zwart boevenmasker. De vogel bleef zitten, ook toen we bijna pal onder hem doorliepen. Sluipende lieden die kijkers of camera’s richten zijn voor vogels altijd doodeng, maar onze klapekster was onverstoorbaar. Ook de vogel leek te zijn betoverd door de stilte.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 15 december ’22)

DELEN
Reacties zijn gesloten.