Spookvogel in de schemer

Spookvogel in de schemer

Houtsnip Foto Erik Sanders
Houtsnip Foto Erik Sanders

Fotograaf Foppe Schut meldt dat ie een nachtzwaluw heeft gehoord op Schiermonnikoog. Hij heeft een opname van het geratel van die geheimzinnige spookvogel.

Het is niet de eerste keer dat een nachtzwaluw op Schier verzeild raakt, maar het gebeurt zelden. Nachtzwaluwen brengen het winterhalfjaar door in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Alleen ’s zomers zijn ze in Nederland. Ze jagen dan boven kapvlakten, heidevelden en open plekken in naaldbos. Ze kunnen langdurig ‘rrrrrrrrrrrrr’ zeggen, of zingen, al zijn het geen zangvogels.

Nachtzwaluwen, soms geitenmelkers genoemd, horen niet bij de zwaluwen. Ze vormen een aparte familie. Ze zijn zo groot als een tortel, met langere, slankere vleugels. Ze lijken wel wat op een valk. Ze zijn wendbaar, om op nachtvlinders en andere insecten te jagen. Die zien ze als silhouet tegen de nachtelijke hemel. Ze hebben tot nachtkijkers aangepaste ogen. Overdag slapen ze, ’s nachts zijn ze actief, en in de schemer heb je een kleine kans er een te zien. Maar zittend op een tak lijken ze dankzij hun schutkleur met de boom te versmelten. De witte vlekken op hun vleugels en staart komen alleen vliegend in beeld.

Van vogelaar Gerard Glerum horen we dat de nachtzwaluw bij een T-splitsing van pad A en B rondhangt. Om half 10 ’s avonds zijn we daar. Er is een kapvlakte tussen hoge dennen, begroeid met jonge berken. Het lijkt de kansrijkste plek.

We posteren ons op een duintje met overzicht. Een koekoek roept welterusten, een specht hakt nog even een souper uit een dode den, twee kraaien slapen boven in een den. De schemer daalt. In de verte zingt een nachtegaal, maar verder gebeurt er niets.

We proberen het verderop. Daar is een open veld. Piep! Er fladdert een houtsnip piepend en knorrend over, met zijn lange snavel. Daarmee wurmt hij larven uit de bosgrond. Dat is ook een geheimzinnige nachtvogel, geweldig om te zien, maar geen nachtzwaluw…

Wordt vervolgd

(Natuurdagboek Trouw donderdag 28 mei ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.