Spechtgeroffel

Grote bonte specht Foto Jeanette Essink ndb vrij10.1
Grote bonte specht. Foto Jeanette Essink

Nu de dagen lengen bij een temperatuur die voorheen pas in maart gehaald werd, krijgen sommige vogels het voorjaar in hun kop. Zelf hoorde ik al een paar keer een merel zingen. Het was steeds dezelfde merel, maar hij zong uit volle borst, het was geen oefenen, geen voorzichtig aftasten.

Jeroen Thijssen hoorde in Rotterdam afgelopen weekend een grote bonte specht roffelen. En “niet één keer maar vaker”, schrijft hij. Mocht u denken: Jeroen Thijssen, die naam komt me bekend voor, dan klopt dat, want Jeroen Thijssen schrijft in deze krant over eten en drinken.

Grote bonte spechten zijn algemeen in Nederland, ze kunnen overal opduiken waar bomen zijn. Ze zijn zo klein als een spreeuw, maar heten groot omdat de kleine bonte specht nauwelijks groter is dan een mus. Vaak denken mensen dat een grote bonte specht een kleine is, maar meestal is een bonte specht een grote.

Grote bonte spechten roepen ‘tjik’ of roffelen met hun snavel. Dat is geen hakken. Hakken doen spechten om een nestholte uit te houwen of om larven in rottend hout te bereiken. Roffelen doen ze om van zich te laten horen. Wat zingen is voor een merel, is roffelen voor een grote bonte specht. De spechten trekken niet weg, ze zijn de hele winter in Nederland, en zodra ze de omstandigheden gunstig vinden, beginnen ze te roffelen. Is het begin januari al lente-achtig, dan roffelen ze begin januari al.

Dat roffelen is een snel tikken met de snavel. Het geluid klinkt eerder als kraken van een haperende deur dan als hameren. Spechtgeroffel is een heel mysterieus geluid, zeker in een stil loofbos met dikke bomen.

(Natuurdagboek Trouw 10 jan. 2013)

Spechtgeroffel
DELEN

Eén gedachte over “Spechtgeroffel

 • 25 februari 2014 om 11:20
  Permalink

  Koos,

  In Mei 2013 hoorden we in Sappemeer, in de nabijheid van de begraafplaats bij de Koepelkerk, Specht-geroffel vanaf een wel zeer vreemde plaats. De specht roffelde tegen een op een hoge paal geplaatste sirene van het Waarschuwings Alarm Stelsel, wat op grote afstand te horen was.
  In de 2e week van januari 2014 liet de specht weer z’n roffel- en op dezelfde plaats horen. Dat was ook de enige keer dat ik hem heb gehoord, ergo hij/zij is vertrokken of heeft het loodje gelegd. In 2013 had ik het roffelen in een filmpje opgenomen, welke ik mee wilde sturen. Dat lukt me bij deze reactie niet, vandaar op schrift.

  Hartelijk groetend,

  Harry Kooi
  v. Linschotenstraat 28
  9601 HK Hoogezand

Reacties zijn gesloten.