Smullen van spreeuwen

Smullen van spreeuwen

Spreeuw. Foto Koos Dijksterhuis

“Ik kijk uit een zolderraam, zie een bolletje dansen boven de daken, maak een paar kiekjes, raak gebiologeerd en zit ineens tot over mijn oren in de spreeuwen.” Zo gaat dat met de spreeuw, de leukste vogel van Nederland, Europa, Wereld, Heelal. En van Amsterdam, de Pijp, het Hemonykwartier, waar Erika Veld spreeuwen bekeek, fotografeerde, filmde en tekende voor haar boek Spreeuwig.

Toen mij eens werd gevraagd een boek over een vogel te schrijven, en over welke vogel ik dat dan wilde doen, antwoordde ik: “spreeuw”. Intussen is mijn boek De Spreeuw er al twee jaar. Ik begrijp Velds fascinatie met deze flierefluiters als geen ander. De “onbekommerde spreeuw”, schreef Thijsse. Op een druilerige winterdag waarop vogels ineengedoken betere tijden afwachten, zitten spreeuwen bovenop een nok te neuriën, te fluiten en omgevingsgeluiden na te bootsen. Ook midden in de stad.

Spreeuwen leven in de buurt van mensen. Daarom zijn ze gehaat (kersen weg, paarse poep op de was) en geliefd (gezellig kwetterend, lollig brutaal koekeloerend). Niemand blijft onverschillig onder spreeuwen die bedelen om een kruimel brood. Ze vertederen of irriteren. En niemand blijft onaangedaan bij het zien van een spreeuwenzwerm. Van zulke zwermen staan mooie foto’s in Spreeuwig (35,-). Veld legde spreeuwen vast vanuit allerlei zolderkamers en bovenetages in de Pijp, en over de ontmoetingen met gastvrije dan wel vijandige buurtbewoners hield ze notities bij, die in het boek staan.

Voor spreeuwenliefhebbers is het smullen geblazen van de foto’s. Wat zijn het toch een prachtige vogels, hetzij in hun nieuwe, gevlekte winterveren, hetzij in hun versleten lenteglanspak. Ja, spreeuwen zijn op hun mooist als ze versleten zijn. Je ziet het niet altijd, omdat ze zo gewoon zijn. Je zou ze voor lief nemen. Maar hun aantal keldert gestaag; misschien verdwijnen ze wel. Gelukkig hebben we de foto’s nog!

(Natuurdagboek Trouw maandag 4 februari ’19)

DELEN

Eén gedachte over “ Smullen van spreeuwen

 1. Beste mijnheer Dijksterhuis,
  Zoudt U mij eens willen bellen (liefst zo zpoedig mogelijk) ivm het volgende:
  Al meer dan twintig jaar kom ik het 1e of 2e weekeinde van maart met een twintigtal vrienden naar Schier om van de natuur te genieten. We verblijven dan in Hotel van der Werff. Wij houden van de natuur maar willen er graag iets bij gebruiken.
  Op de zaterdagavond hebben we een diner in het hotel. Om de gasten enigszins op nivo te houden organiseer ik zaterdag ‘s-middags om 5 uur altijd een bijeenkomst in het hotel waarvoor ik een spreker uitnodig, die bij voorkeur iets vertelt over het eiland. Trix Broekmans, een vriendin van mij, maakte mij onlangs attent op Uw boek met verhalen over Schier. Zou ik U op een of andere manier kunnen verleiden daar voor ons een voordracht van 45 minuten te houden en dan ook onze gast te zijn bij het diner? Wilt U zo goed zijn mij te bellen voor verdere uitleg en overleg? Mijn nummer is 0650267717
  Het betreft zaterdag 9 maart 2019
  Met vriendelijke groet, Karel J Hamelynck

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.