Scarabee

Scarabee

Kettingschallebijter. Foto Koos Dijksterhuis
Kettingschallebijter. Foto Koos Dijksterhuis

We liepen langs een moerassige bosrand. Het was een zonnige zondagmiddag en er waren veel wandelaars. Op zonnige zondagmiddagen mijd ik de natuur liever, maar nu was ik bezweken voor de verleiding. Ik beperk mijn gestruin door de natuur, vanwege de collectieve afspraak dat we zoveel mogelijk thuisblijven, maar heb natuur evenzeer nodig als beweging, slaap en koffie.

In de natuur is het sinds dat fokking virus trouwens drukker dan ooit, waarschijnlijk omdat de pretparken dicht en de festivals afgelast zijn. Natuur als attractiepark. Hoe dan ook, wij houden afstand tot voorbijgangers en buigen ons over een kleine wandelaar tussen onze voeten. Het is een schallebijter of schalebijter, een snelle loopkever met glanzende schilden.

Schallebijters zijn dan wel kleine wandelaars, het zijn grote kevers. Scarabeeën zijn het, kevers aan wie soms een mystieke betekenis toegekend werd. Gouden scarabeeën waren amuletten in het oude Egypte. Ze inspireerden Edgar Allan Poe en Roald Dahl tot wonderlijke verhalen en er is een Chinees sprookje over een scarabee. De oude zielenknijper Carl Jung, die belang hechtte aan toevalligheden, behandelde een dame, die droomde dat ze een gouden hanger kreeg in de vorm van een scarabee. Toen ze dit vertelde vloog er volgens Jung een goudkleurige scarabee tegen het raam.

Scarabeeën vliegen alleen zelden of nooit; de meeste hebben niet eens vleugels. Het zijn echte loopkevers; hardloopkevers zelfs. Onze wandelaar rent ervandoor. Schallebijters eten slakken en andere ongewervelden en ook wel rottende vruchten. Hun larven jagen vanuit holletjes.

Met die richels en butsjes op zijn schilden lijkt onze kever op een moerasschallebijter, een zeldzaamheid. Maar die heeft gelige putjes; deze niet. Dit is een kettingschallebijter, één van de weinige schallebijters die kan vliegen. We hopen maar dat de grote wandelaars afstand houden en hem niet vertrappen.

(Natuurdagboek Trouw maandag 11 mei ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.