Rooster zonder nooduitgang

Rooster zonder nooduitgang

Veldmuis dood bij raster. Foto Koos Dijksterhuis
Veldmuis dood bij raster. Foto Koos Dijksterhuis

Er is bijna geen natuurgebied meer zonder grote grazers (die midden in de natuur hun stikstof deponeren), en de bijbehorende wildrasters en veeroosters. Een veeraster is geen zwart-witfoto van een bonte koe, maar een afrastering. Een veerooster is geen barbecue-attribuut, maar een raamwerk op een gat, waarover fietsers een wildraster kunnen passeren.

De bassins onder veerasters zijn een slagveld voor kleine dieren. Daarom plaatsen terreinbeheerders er vaak een plankje in, als nooduitgang voor muizen, kikkers en andere onfortuinlijke dieren die erin gelazerd zijn.

Maar niet altijd. Hier in de buurt is een rooster waaronder ik gedurende de maandenlange hittegolf (tropenroooster) de verdroging van een overleden jonge spreeuw kon volgen. Er was geen plankje te bekennen, behalve een plank óp het rooster, een brug voor honden. Er zijn honden die over zo’n raamwerk kunnen manoeuvreren maar dat zijn er weinig. De meeste moeten getild worden en dat is niet altijd comfortabel voor de honden en hun baasjes. In moderne natuur gaat het comfort van honden en hun baasjes boven dat van wilde dieren.

Na de droogte kwam regenval. Onder een ander rooster in een schelpenpad, niet hier in de buurt, zag ik een betonnen bak van twee bij twee meter met vijf langwerpige compartimenten. In de twee buitenste stond een loopplank, in de middelste drie niet. Ik zag dat alle vijf de bakken met water gevuld waren. In één van de middelste compartimenten dreef een verdronken muis, in een andere watertrappelde een kikker.

Ik bood de kikker mijn helpende hand, maar het amfibie deinsde terug en dook weg in het door schelpengruis vertroebelde water. Ik zag hem niet meer, ik zag ook nergens een plank, maar heb met een dikke, lange graspol een helling gelegd waarover de kikker zou kunnen ontsnappen.

De muis heb ik eruit gevist. Het was een veldmuis, vanwege zijn opgezwollen buik nog molliger dan een levende.

(Natuurdagboek Trouw maandag 31 oktober 2022)

DELEN

Eén gedachte over “ Rooster zonder nooduitgang

  1. Ik las zojuist je column in trouw! Over verdeel en heersbeestjes. Lieveheersbeestjes. Wij noemden ze vroeger molenaartjes, is dat bij meerdere mensen bekend?

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.