Nieuw: paardebloemlamp

Paardebloemlamp Lonneke Gordijn, foto Koos Dijksterhuis

Er hangt een vliegenval in museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het lijkt een gewone vliegenval, met UV-licht. Maar zo gewoon is de val niet. Er zit een vlieg in de val, een geëlektrocuteerde vlieg. Het vliegenlijk belandt in een mini-energiecentrale die onder de val hangt en is zelf de brandstof waarop de val werkt. Een perpetuum mobile bestaat niet, maar dit komt in de buurt.

Een andere vliegenval geeft tevens de tijd aan. Ontwerpers James Auger en Jimmy Loizeau exposeren hun vliegenvallen op de tentoonstelling Nieuwe Energie. Daar spreken allerlei ontwerpen tot de verbeelding. De lamp die met zijn warmte zijn eigen lampenkamp opblaast bijvoorbeeld, en de fiets van schoorsteenpijpen. En de snelle Porsche die in de achteruit gestroomlijnder bleek te zijn, wat Oskar Kiefte ertoe bracht het interieur een halve slag te draaien, waardoor het lijkt of je met een noodgang achteruit rijdt. Dezelfde ontwerper maakte een auto met ventilators in de wielen, zodat ie op wind kan rijden. Een soort zeilwagen dus.

Fraai is de radiator van Joris Laarman, die eruit ziet als een barokke wandversiering. Behalve mooi is de radiator door het grote oppervlak van alle kronkels en frutsels ook een efficiënte verwarming. Tomáš Gabzdil Libertíny liet honingbijen het werk doen, nadat hij van ijzerdraad een geraamte maakte. De bijen vulden het geraamte met honingraten tot een honinggele vaas van bijenwas. Sfeervol is de verzameling kleine lichtpuntjes van Lonneke Gordijn, elk het middelpunt van de pluizebol van een paardebloem. Daar led-lampjes weinig warmte geven, verschroeien de paardebloempluisjes niet. Het moet een monnikenwerk geweest zijn om al die pluisjes rond de lampjes te bevestigen. Het lijken sprekend uitgebloeide paardebloemen.

Nieuw: paardebloemlamp
DELEN