Muur op de weg

Muur op de weg

Bever, © Maarten Westmaas

Die bever toch. Hij of zij scharrelde de snelweg over, stuitte halverwege op een betonnen muur van een meter hoog, keerde terug en… De A-28 uit Groningen heeft tegelijk met straatverlichting (klimaatbeleid) tien kilometer beton op de middenberm gekregen. Zonder maar een enkel vluchtgaatje.

Voor dieren zijn auto’s een verschrikking. Voor kinderen, voetgangers, fietsers ook. Maar de autocraten van CDA en VVD zijn er gek op. Met de tracéwet hebben onze rentmeesters wegenaanleg nog gemakkelijker gemaakt. Op alles wordt bezuinigd, maar voor asfalt zijn miljarden beschikbaar. Het enige wat op autogebied verdwijnt is het belastingvoordeel op zuinige auto’s. De maximumsnelheid wordt verhoogd, de rijbewijsleeftijd verlaagd. Door Delfland komt de A-4, bij Utrecht krijgt de A-27 veertien rijstroken, de A-15 wordt onder Arnhem doorgetrokken. En vierbaanswegen worden zesbaans. De ruimtelijke ordening is afgeschaft. De provincies asfalteren zichzelf wel. Friesland is al bezig. De ringweg om Leeuwarden schiet lekker op. Geld zat, wegens de afgeblazen Zuiderzeelijn. Wat voor een spoorweg was bedoeld, gaat naar asfalt. Er blijft nog wat over om de Friese Wouden weg te bulldozeren voor een snelweg naar Dokkum, dertienduizend inwoners. Dat stukje A-4 kost 900 miljoen, drie keer het bezuinigde natuurbeschermingsgeld. Geld te veel? Geld moet rollen en auto’s ook.

Het nieuwste asfalt-gadget is zo’n onneembare betonnen muur op de middenberm. Ik moest meteen denken aan de egels daardoor in het wegdek gewalst worden. Dat één van de eerste slachtoffers een bever zou zijn, had ik niet verwacht. Net uitgezet in de Hunze, nu al doodgereden bij die muur op de snelweg.

DELEN
Reacties zijn gesloten.