Meeuwen en mieren

Meeuwen en mieren

© K. Dijksterhuis, Zilvermeeuw
© K. Dijksterhuis, Zilvermeeuw

Boven ons huisje op Schiermonnikoog  zwermen kok- en stormmeeuwen. De namiddagzon beschijnt ze van onderen als de vogels zwenken. Wit met gouden randjes tegen hemelblauw. Na warme dagen zie je meeuwen vaak zwermen. Maar het gezwerm is niets vergeleken met het gezwerm bij de grond. De mieren die het terras en de muren ondergraven, vertonen al een tijdje een toenemende bedrijvigheid. Ik zit erbij en kijk ernaar. Jongens, kan het nog bedrijviger? Het kan nog bedrijviger! Het mierenvolk maakt zich op voor de ultieme feestdag: de bruidsvlucht. Gevleugelde mannetjes en kroonprinsessen darren de holen uit, kruipen en fladderen naar boven. Hoog, hoger, het hoogst haalbare is een paring in de lucht. Wat een stuntelaars zijn het. Ze stoten hun kop tegen een afdak, dwarrelen terug, belanden in spinnenwebben en één ploft neer op wit zand. Daar dribbelt hij rondjes. Een zanglijster strijkt neer, pikt hem op en kijkt mij met een scheef koppie aan. Ik ben je vriend, lijster, ik ben gek op lijsters, maar dat weet jij niet. Lijster laat een snel poepje vallen en snort weg. Zou die ene mier opwegen tegen de korte voedselvlucht? De mieren zwermen uit, de meeuwen vieren hun eigen feestje. Waar kok- en stormmeeuwen het op Schier zelfs om broodkruimels afleggen tegen zilver- en mantelmeeuwen, die beide lummels tonen geen belangstelling voor de vliegende mieren.

Vreemd.

Vroeger ging het over nuttige en schadelijke dieren. Mieren waren nuttige opruimers, maar niet in huis. Muggen waren nuttig als voer voor zwaluwen, die weer nuttig waren omdat ze muggen aten. Zijn mieren nuttig omdat ze meeuwen voeden of zijn meeuwen nuttig omdat ze mieren eten? Zegt u het maar op www.dijksterhuis.net.

DELEN

Eén gedachte over “ Meeuwen en mieren

  1. 35 Jaren geleden zaten wij met de kinderen aandachtig te kijken naar een mierennest. De kindern riepen dat er vliegende bij waren. Waarop bij diverse buren hetzelfde “wonder” werd terug geroepen. Toen we omhoog keken zagen we waar ze heen vlogen. Juist, in een grote zwerm meeuwen.
    Vorig jaar reden mijn dochter en ik richten Brielle, op weg naar een orgelconcert. We zagen vöör ons een een zwerm meeuwen, en er klonk maar één woord:
    MIEREN.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.