Liefhebbende rouwvliegen

Liefhebbende rouwvliegen

Rouwvliegen parend Bibio pomonae. Foto Koos Dijksterhuis
Parende rouwvliegen (Bibio pomonae). Foto Koos Dijksterhuis

Maartse vliegen zijn geen vliegen en ze vliegen ook niet speciaal in maart. Het zijn muggen, al prikken ze niet. De meeste muggen prikken trouwens niet. Vliegen en muggen vormen samen de orde der tweevleugeligen.

Op Wikipedia lees ik dat ze maarts heten, omdat Marcus op 25 april zijn naamdag heeft. Marcus was één van de vier evangelisten wier evangeliën door de kerkvaders werden goedgekeurd. Maarts zou Marcus’ betekenen. Toch hoor je nooit iets over het Evangelie van Maart.

Marcus’ vlieg is één van de zwarte vliegen, ook rouwvliegen genoemd, zo genoemd omdat ze gitzwart zijn, al bestaan er ook donker- en zelfs lichtbruine soorten. In Nederland komen zeventien soorten rouwvliegen voor, variërend van een halve tot een hele centimeter lengte. In rust leggen ze hun vleugels langs hun lijf. In spreidstand is op beide vleugels een zwart vlekje te zien.

De maand maart is genoemd naar de Romeinse god Mars, de god van de oorlog. In het Engels heten rouwvliegen March flies, maar ook lovebugs, liefdesbeestjes. Het zou kunnen dat ze die naam danken aan hun gedrag. Rouwvliegen zijn geen vechtersbazen, ze steken of bijten niet, ze zuigen geen bloed, ze eten niet. Ze verpoppen zich en zwermen soms met honderdduizenden rond, elkaar versierend en liefhebbend, waarna er eitjes gelegd worden. Het leven van een rouwvlieg bestaat uit paren en zich voortplanten.

Rouwvliegen leggen hun eitjes op het gras, waar larven uitkruipen die gras eten. Rouwvlieglarven zijn de neefjes van emelten, de larven van langpootmuggen. Er zijn ook soorten die als imago nectar drinken en bloemen bestuiven, en die als larve in rottende plantenresten leven, in composthopen bijvoorbeeld. Daar werken ze samen met duizenden andere wezentjes aan het omzetten van organisch afval in een voedingsbodem voor planten. Bibio pomonae is er zo een. Die rouwvliegen zijn zwart met rode heupen. Op de foto hebben ze lief.

(Natuurdagboek Trouw maandag 4 mei ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.