Leugens over reeën

Leugens over reeën

Ree, foto Jeanette Essink

Bij Beilen zag ik uit de trein tien reeën in een veld. Bij Tynaarloo zie ik uit de auto vrijwel altijd reeën. Maar toen ik met vorst een middag struinde door het Drentse Middenveld, zag ik niet één ree, ondanks het landschap van bosranden. Ik zag er trouwens niet één wild zoogdier.

Het Dagblad van het Noorden ontdekte dat Drentse jagers jarenlang hebben gelogen over de reeënstand. Hoe meer reeén, des te meer ze mogen doodschieten. Jagers hebben ondanks hun diervijandige hobby een imago weten te creëren van natuurkenners. Ze zijn daar zo knap in geweest, dat ze als tellers van hun eigen doelwit werden ingeschakeld. Hun afschotquotum wordt bepaald op basis van tellingen door jagers zelf.

Als ik mijn zoon zelf zijn koekjesquotum zou laten vaststellen, dan ging de hele voorraad in een kwartier op.

De jagers noteerden jarenlang een kwart tot dertig procent meer reeën dan ze telden. De Faunabeheereenheid Drenthe heeft gezegd de fraude van haar leden te betreuren. Vorig jaar betreurde de jagersclub al dat haar leden heel Midden-Drenthe vol vallen en vergif had gestouwd, waardoor er nauwelijks nog vossen, marters en buizerds waren. Hoe vaak zal de Faunabeheereenheid het gedrag van haar leden nog betreuren?

Vroeger heetten jagers jagers. Ineens gingen ze zichzelf wildbeheereenheden noemen. Dat was blijkbaar nog niet vaag genoeg. Nu noemen ze zich faunabeheereenheden. Ik zie zulke schietclubs vaak. In terreinwagens naar buiten en met geweren in de hand op een rij het land uitkammen. Honden erbij, geknal. Nooit geeft een jager toe dat ie voor zijn lol dieren doodschiet. Niet alleen de aantallen reeën, ook de naam faunabeheereenheid is een leugen.

DELEN

3 gedachten over “Leugens over reeën

 1. Opmerkelijk slecht geïnformeerd en tendentieus stukje.
  Feiten worden door elkaar gehaald, er wordt extreem overdreven, er wordt erg eenzijdig belicht waar mensen mee bezig zijn en alle jagers-beheerders worden op één hoop gegooid.

  Mooiste van allemaal is zo’n zinsnede “…waardoor er nauwelijks nog vossen, marters en buizerds waren.”

  Waar meneer Dijksterhuis woont en allemaal wandelt is me niet helemaal duidelijk, maar als er nu ergens veel vossen, marters en buizerds voorkomen dan is het Drenthe wel. Misschien moet hij zijn ogen open doen en goed opletten, in plaats met een vooringenomen idee blogjes vol emotionele onzin op internet zetten.

  Saluut, Thijs

 2. In mooi zonnige winterdag reeën in Schoonebeek, Zuidoost-Drenthe. In Schoonebeek en omgeving vind je veel reeën, is er een schitterende reewildstand. En dat terwijl je hier je hond op de paden door het veld niet aangelijnd hoeft te hebben, en gevaarlijke wegen zoals de snelle jakkerbaan Veenschapsweg-Ellenbeek het gebied doorsnijden. Al met al is dit gebied een bewijs dat het aantal reeën in een habitat (leefgebied) vooral afhankelijk is van het door jachthouders al dan niet doodschieten van veel reeën. De Schoonebeker jagers hebben duidelijk goed hart voor wild en natuur. Zij zijn een goed voorbeeld van hoe wildbeheer uit te voeren. Ik zag deze dag zo’n 100 reeën, maar zieke of gewonde dieren waren zelfs met behulp van veldkijker niet te vinden

  Koos niet te veel generaliseren…er zitten Nederlanders in de gevangenis, dit wil nog niet zeggen dat alle Nederlanders misdadigers zijn.
  Ook tussen jagers zitten wellicht enkelen die het voor de grote groep verpesten. Gelukkig zijn er wildbeheereenheden gekomen die dergelijke zaken bestrijden en dergelijke jagers uitsluiten van het jachtrecht waar mogelijk.

 3. Het is echt vreselijk wat die jagers in Drenthe liegen en bedriegen ten faveure van hun plezier…dat ze maar niet willen toegeven. Om misselijk van te worden.
  Goed dat dit in de publiciteit komt en je hier aandacht aan besteedt!

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.