Eksters op vrijersvoeten

Ekster, Foto Koos Dijksterhuis

Eksters hebben een slechte naam. Eén van hun ondeugden is hun legendarische hang naar bling-bling, waarvoor ze zelfs diefstal niet schuwen. Ik heb een ekster nooit zelfs maar een zilverpapiertje zien oppikken, hoewel er geen bloemperk te vinden is zonder zilverpapiertjes. Maar ze zullen best eens iets blinkends meenemen. Dat zullen ze in hun nest verwerken, misschien wel als versiering – kunnen vogels genieten van schoonheid? Eksters zijn zorgzame nestbouwers. Hoewel ze pas over een maand aan de leg gaan, zijn ze nu al druk bezig met de bouw. Ze maken dan ook enorme nesten, nu nog te zien in de kale kruinen als takkenbossen. Vaak maken ze een hol, een nest met een dak van twijgen. De binnenkant wordt bekleed met gras, mos, wol en misschien een onbewaakt theelepeltje. Zo’n nest heeft meestal twee uitgangen.

Lezer Henk Boer uit Maastricht ziet als hij wakker wordt vanuit zijn bed een eksternest van vorig jaar. In de winter hing het eksterstel soms rond het nest. Tot zijn verrassing wordt het nu door de eksters afgebroken en twijg voor twijg naar een nieuwe woonplaats gevlogen.

Ik hoorde eens iemand zeggen dat een ekster per definitie een vrouwtje was, het vrouwtje van een ekker. Ekker en ekster kunnen elkaar meerdere jaren trouw zijn, al wordt er wel eens vreemd gegaan. Zoals gewoonlijk worden in de literatuur vooral de mannetjes van dat vreemdgaan verdacht. Je vraagt je af: met wie gaan mannetjes vreemd, als vrouwtjes zich kuis houden? Uit DNA-analyse van kuikens blijkt steevast dat vrouwtjes even vreemd gaan. Als er te weinig voedsel of woonruimte is voor een gezin, verspillen gepaarde eksters geen tijd aan de min.

 

Eksters op vrijersvoeten
DELEN

2 gedachten over “Eksters op vrijersvoeten

 • 26 maart 2012 om 11:49
  Permalink

  Mooi verhaal Mieke, en wat een stom jong stel!

  Koos

 • 26 maart 2012 om 10:49
  Permalink

  Waar gebeurd 1, omstreeks 1918
  Grootouders woonden op Landgoed Oud Bussem. Oma had tijdens schoonmaakklus haar trouwring en nog een ring op de vensterbank bij het keukenraam gelegd. Maar niet lang daarna ging een ekster, toen nog echt bosvogels, ermee vandoor. De schrik was groot maar mijn vader, toen een ventje van een jaar of 5, spoorde het eksternest op, klom in de boom, vond de ringen (en nog meer bling-bling) en bracht ze apetrots terug bij zijn moeder…. 🙂

  Waar gebeurd 2, 2009
  Huizen ’t Gooi, nieuwe achterburen: een jong stel dat verklaarde niet van tuinieren te houden en daarom alle hoge bomen in z’n achtertuin en alle overige groen, op een kwaaie zaterdag liet vervangen door zo’n 100 m2 tegels… In een van die 40 jr oude bomen een groot eksternest dat jaar in, jaar uit werd gebruikt.
  Heb ervoor gezorgd dat het nest veilig zou landen en heel zou blijven, en het maar in m’n eigen tuin gelegd. Het had een diameter van zeker 80 cm. Maar ja, het was september en wat moesten de eksters er nog mee nu het op de grond lag? Dus op de kruiwagen uiteindelijk maar naar het Stadspark verhuisd en daar een plekje gegeven onder struikgewas. Hopend dat andere dieren er die winter er nog iets aan zouden hebben. Maar ’t bleef natuurlijk doodzonde van zo’n mooi, stevig nest…

Reacties zijn gesloten.