Langharig en lui – de hippies van de bomen

Langharig en lui – de hippies van de bomen

Luiaard. Foto Koos Dijksterhuis
Luiaard. Foto Koos Dijksterhuis

We zijn in Costa Rica geweest. Dat is een land vol natuur. De jaguars, quetzals en zeeschildpadden uit de brochure zagen we niet, maar toch zagen we veel meer dieren dan verwacht. Zoogdieren, vogels, slangen, leguanen, vogelspinnen, vlinders en de meest buitenissige insecten.

Qua zoogdieren vielen de vele luiaards op. Toen ik mijn moeder erover vertelde, verwarde zij de luiaard meteen met de veelvraat. Luiaards zijn Latijns-Amerikaanse planteneters en familieleden van de miereneters. Veelvraten zijn noordelijke vleeseters en familieleden van de dassen. Toch is haar associatie begrijpelijk, aangezien vraatzucht en luiheid twee van de zeven hoofdzonden zijn.
Ik geloof niet dat luiaards zich van hun leven in zonde bewust zijn. Ze hangen of zitten wat in een boomkruin te dommelen, en kunnen als ze eens de geest krijgen verrassend behendig klimmen met die lange nagels.

Er zijn tweetenige en drietenige luiaards en we zagen ze beide. Alleen het aantal vingers verschilt, het aantal tenen is altijd drie. We zagen ze in het regenwoud, in een hoteltuin en in bomen in de wegberm. Eén droeg een baby op haar buik. Meestal bleven ze een tijdje stoïcijns liggen, waarna de nieuwsgierigheid won en er een hoofd werd uitgestoken. Het hoofd van drietenige luiaards is uiterst wendbaar, vanwege de negen nekwervels. Twee ronde ogen tuurden naar die snuiters beneden, die door verrekijkers terugkeken.

Luiaards bewegen zo weinig en zo traag, dat zich mossen op hun vacht nestelen. Dat geeft ze een nog betere schutkleur dan ze toch al hebben. Geen jaguar associeert zo’n slome duikelaar met een prooi. Een prooi dient te vluchten. Handig dus. Daarbij zijn luiaards langharig, relaxed, vredelievend en vegetarisch. Ze zijn de hippies van de bomen.

(Natuurdagboek Trouw 8 januari 2013)

DELEN

Eén gedachte over “ Langharig en lui – de hippies van de bomen

  1. Hallo Koos,

    Ik las vanochtend in Trouw dat je nog nooit een wilde zwaan in het park hebt gezien. Ik wel, toen ik de honden uitliet, even nadat ik de krant gelezen had. Vond ik wel wel bijzonder en ook grappig. Ik heb een foto gemaakt maar die kan ik hier helaas niet toevoegen. Er staan één wilde zwaan en op de achtegrond twee knobbelzwanen op. Stadspark Maastricht. Groet, Hub

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.