Kwikstaarten op het dak
Binnen een uur kreeg ik twee meldingen van een kwikstaart op het dak van de schuur van de buren. Het betrof twee schuren, van verschillende buren, in het westen en in het zuiden des lands. De schuren hadden allebei een plat dak waar plassen op stonden. Het had geregend.
Terwijl witte en gele kwikstaarten een zuidelijk heenkomen hebben gezocht, zijn grote gele kwikstaarten van over de grens gekomen om in Nederland te overwinteren. Niet dat grote gele kwikken nou van die noorderlingen zijn. Ze broeden onder meer in Engeland, Duitsland, België en Frankrijk. Daar broeden ze in heuvelachtige streken. In Nederland zijn heuvelachtige streken schaars, al zou je behalve Zuid-Limburg ook de Veluwe, de Achterhoek en Twente heuvelachtig kunnen noemen. Daar broeden dan ook wel wat grote gele kwikstaarten.
Ze nestelen graag onder een brug. Het liefst onder een brug over water, waar ze op inescten en andere diertjes jagen. In de winter zijn die er minder, en zullen de vogels wellicht meer slakjes en spinnen eten en soms eens een graantje meepikken. Bij plassen op het dak van een schuur vinden ze water in een op rotsen lijkende omgeving. Welke prooien zouden ze op dat schuurdak vinden? Lieveheersbeestjes en spinnetjes die door het water uit hun holen zijn gedreven?
Grote gele kwikstaarten zijn bij ons niet talrijk, maar ook niet heel zeldzaam. Bij sloten op bedrijventerreinen, bij vijvers in nieuwbouwwijken en op platte daken kun je er zomaar een tegenkomen. Ze hebben een lange (kwik)staart en een gele buik.
Zo’n mooie vogel hoop ik ook eens in de tuin te krijgen. Ik houd de schuur van de buren in de gaten!
(Natuurdagboek Trouw donderdag 17 dec. 2015)