Koninklijke pages

Koninklijke pages

Koningspage, © K. Dijksterhuis

Het kan niet lang duren of na de koninginnepage vestigt ook de koningspage zich in Nederland. Bijna jaarlijks wordt die prachtige vlinder al gezien, vooral in deze tijd van het jaar. Dit zonnige voorjaar zou je er wel een paar verwachten, maar ik heb nog van geen koningspage gehoord. Mocht u een vakantiebestemming ten zuiden van Parijs kiezen, maakt u gerede kans op konings- en koninginnepages. Die lijken op elkaar, maar verschillen toch zo in uiterlijk dat ze gemakkelijk uit elkaar te houden zijn. De koningin heeft op de vleugels brede zomen: donkere rouwranden met blauw erin. Haar strepen vervagen niet als de verfstrepen van de koning, maar vormen meer een dambordpatroon. Beide vlinders hebben vleugelstaartjes, maar van de koning zijn die klanger. De koningin heeft bovendien een rode stip op elke vleugel, de koning niet.

Met hun grote vleugels vallen vliegende pages gauw op. Bij benadering fladderen ze er op meters afstand vandoor, zeker als het warm en zonnig is. En pages houden van de zon. Ze vliegen vooral boven bloemrijke grasveldjes tussen bosranden. Lekker beschut, lekker warm. Als de bosranden uit meidoorn of sleedoorn of andere prunussen bestaat, is het helemaal een koningspageparadijs, want op die bomen leggen koningspages hun koninklijke eitjes. Koninginnepages hebben minder met die bomen, die zoeken het op schermbloemigen, vooral peen. Peen heeft witte schermbloemen met een zwarte stip in het midden.

Als u pages van dichtbij wilt zien, kunt u het beste op een veldje gaan zitten, waar u ze zag vliegen. Niet achter ze aan jagen, er passeert er vanzelf een die misschien wel op uw knie of schouder plaatsneemt.

DELEN
Reacties zijn gesloten.