Koekoeksbloemen bloeien
Van veel zomerbloemen zijn hier en daar nog bloeiende exemplaren te vinden. Van sommige bloeien er nog veel. Koekoeksbloemen bijvoorbeeld. Echte koekoeksbloemen, dagkoekoeksbloemen en avondkoekoeksbloemen bloeien alledrie nog, soms bij elkaar. De echte heeft roze, sprietige kroonbladen, de andere hebben bredere kroonbladen; die van de dag koekoeksbloem zijn donkerroze, die van zijn avondlijke neef zijn wit.
De avondkoekoeksbloem neigt ’s avonds naar openheid, de dagkoekoeksbloem overdag, hoewel ook op de dagkoekoeksbloem vooral ’s nachts vlinders afkomen. Nachtvlinders dus. De gekleurde kroonbladen groeien uit een blaas-achtige kelk, die zich later als zaaddoos opwerpt. Dagkoekoeksbloemen, die het vaak goed doen in tuinen en daar van de lente tot de herfst kleur brengen, kelken vol kleine donkergrijze zaadjes die er in de wind uitgezwiept worden. De lege dozen zijn geliefd bij oorwurmen en oorwurmen zijn goede tuinlieden omdat ze bladluizen eten.
Koekoeken zijn vogels die hun eieren in de nesten van andere soorten vogels leggen. Ook koekoeksbijen, koekoekshommels en koekoekswespen leggen eitjes in de nesten van andere soorten. Koekoeksbloemen doen niets van dat al, en hun naam, las ik in een folder en op internet, zou te danken zijn aan het schuim van schuimcicades oftewel spuugbeestjes. Die zitten kennelijk graag op koekoeksbloemen en vroeger dachten de mensen dat de spuugklodders van schuimcicades het spuug van koekoeken was. Vroeger dachten de mensen wat af! Ook in het Duits en Frans zijn koekoeksbloemen naar koekoeken genoemd, dus daar dachten ze waarschijnlijk hetzelfde. Niet dat iemand ooit een koekoek op een koekoeksbloem zag spugen, maar dat feitenkennis gestoeld moet zijn op waarneming is ook een relatief jong idee, dat in brede kring nog altijd gewantrouwd wordt.
Eén gedachte over “ Koekoeksbloemen bloeien”
niet alleen de spuugbeestjes schuimen!
wat was ik als kind dol op de koekoeksbloem! overschuimend!
auf der website von 5-seen-land.de staat een erg mooi artikel over deze schoonheid:
Citaat: ‘Besonders auffällig zeigt sich auf den Wiesen die Rote Lichtnelke (Silene dioica), die auch unter den Namen “Rotes Leimkraut”, “Kuckucksblume”, “Herrgottsblut”, “Rote Nachtnelke”, Kickerikiblume oder “Taglichtnelke” bekannt ist……’
ik vond het een buitengewoon spannende bloem, want wanneer was het moment daar, dat de oorknijper in de doos was komen wonen. pass als die helemaal gerdroogd was, iets eerder al. die enge oorknijper, in duitsland heten ze ‘ohrenschlitzer’, godogodogod, dat klinkt eng. nu ik groot ben wonen ze vaak bij mij binnen, op toilet, hoe ze daar binnen komen?
Reacties zijn gesloten.