Klemmende padden m/v

Klemmende padden m/v

parende padden, © Esther Lubbe

Als je de testikels van een pad afsnijdt, zwelt het orgaan van Bidder op en begint het levensvatbare eicellen te produceren. Daarbij leeft een gedegenereerde eileider op. Man wordt vrouw. Er zijn vissen en weekdieren die van geslacht kunnen veranderen, maar alleen padden hebben het orgaan van Bidder. Bioloog Friedrich Bidder heeft het doorgaans kleine orgaan voor het eerst beschreven.

De geslachtsverandering van padden is ontdekt in laboratoria, of het in de natuur gebeurt is onbekend. Het zou kunnen, als het doelwit van begeerte van een pad genoeg krijgt van ’s mans omhelzing en van zich afbijt, daarbij al dan niet bedoeld de ballen afhappend, wat de pad vervolgens overleeft.

Die kans lijkt me klein. Maar dat padden beide geslachten zo duidelijk in zich verenigen, relativeert het onderscheid tussen de seksen. Dat maakt mannetjespadden trouwens niet minder geobsedeerd door seks. Ze klampen zich vast aan een vrouwtje, tot zij eieren in het water legt. Dan laten mannetjes terstond hun zaad vloeien. Als zich meerdere mannetjes aan dezelfde vrouw vastklampen, zouden verschillende eitjes door verschillende vaders bevrucht kunnen worden. Het mannetje grijpt zich met zogenoemde paarkussentjes op zijn voorpoten zeer stevig vast. Op de foto is te zien dat hij de oksels van het vrouwtje vasthoudt, terwijl het bovenste mannetje zich om de schouders van het onderste mannetje klemt. Padden bestijgen zo ook wel vissen, salamanders, kikkers en zelfs uw hand als u die in het water steekt. Een mannetje dat bereden wordt, protesteert met gekwaak. Dit vrouwtje is een zware tante. Ze zeult beide mannen mee. Het gebeurt weleens dat een vrouwtje bedolven onder mannetjes te water gaat en verdrinkt.

DELEN
Reacties zijn gesloten.