Kleine spin in huis

Kleine spin in huis

Huisspringspin. Foto Koos Dijksterhuis
Huisspringspin. Foto Koos Dijksterhuis

’s Avonds zie ik een huisspin door de kamer hollen, zo’n joekel met harige poten. Die is op zoek naar een partner, of naar prooi: zilvervisjes bijvoorbeeld. Hoewel ik niet bijster bang ben voor spinnen, ze zelfs mooi vind en ze met afstand prefereer boven zilvervisjes, schrik ik toch altijd even als ik vanuit mijn ooghoek zo’n reus voorbij zie snellen.

De schrik die een huisspin teweegbrengt komt misschien ook door het late uur waarop de grote spin op strooptocht gaat. Een huisspringspin heeft een geruststellender formaat en leeft overdag. Er zit er een op de muur. Het is ’s morgens, de zon schijnt. Hij is zwart, met een grijze streep op zijn rug en driehoek op zijn kop. Het is een dwergje van nog geen vier millimeter. Het lijfje althans, de pootjes meet ik niet mee.

Springspinnen jagen achter insecten aan, die ze bespringen. Dat doen ze op het zicht – vandaar ook dat ze overdag opereren. Zoals de meeste springspinnen heeft de huisspringspin een voorkeur voor warm, zonnig weer. Hoewel een springspin uitstekende ogen heeft en aan het licht van een schemerlamp waarschijnlijk al genoeg zou hebben. Van zijn acht ogen steken de middelste twee aan de voorkant uit als twee koplampen. Bij warm weer zijn er meer prooien.

De huisspringspin op mijn muur is waarschijnlijk een mannetje, want de vrouwtjes worden een kwart tot de helft langer. Ik krijg het diertje niet frontaal op de foto. Zodra ik nader, blijft hij stil zitten, wat handig is. Maar kom ik met het fototoestel in de buurt, dan keert hij me terstond zijn achterwerk toe en springt hij weg. Het moet heel bedreigend zijn, zo’n opduikend, donker gevaarte van een paar duizend keer je eigen formaat. Alsof er een mammoettanker op je afkomt.

Huisspringspinnen zijn de afgelopen decennia opgerukt vanuit het zuiden. Ze zijn algemeen op en in huizen. Hoe klein ook, ik geef de voorkeur aan ‘op’ boven ‘in’, en jaag hem naar buiten.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 9 oktober ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.