Klein maar bont

Klein maar bont

Kleine bonte specht. Foto Koos Dijksterhuis
Kleine bonte specht. Foto Koos Dijksterhuis

‘Kie kie kie,’ klinkt het soms schel door het bos. Een kleine bonte specht. Die snelle, luide roep verraadt de aanwezigheid van dit onopvallend levende spechtje. Het geluid is te horen in maart en april: de paar- en broedtijd, en in de nazomer, als de jonge spechten zijn uitgevlogen en de vogels een tijdje rondzwerven. In de zomer en winter zwijgen ze liever en hoewel ze niet heel zeldzaam zijn, zijn ze dan lastig te vinden.

Kleine bonte spechten die in tuinen aan de pinda’s hangen blijken meestal grote bonte spechten te zijn. Een grote bonte specht is zo groot als een spreeuw, best klein dus, en een kleine bonte specht is nauwelijks groter dan een huismus. De kleine bonte onderscheidt zich verder door een kort snaveltje en een rug vol zwart-witte zebrastrepen. De grote bonte heeft grote witte ovalen op de vleugels. Grote bonte spechten hebben een rode onderbuik, kleine niet. Het kleine bonte mannetje heeft een rood petje met een zwart achterhoofd, wat bij een grote bonte specht andersom is. De vrouwtjes missen allebei het rode op hun kop.

Om een kleine bonte specht in het vizier te krijgen, moet je geluk hebben. Ik had dat geluk eens, toen ik in de lente over de met wilde bloemen ingezaaide stadswal van de wederopgebouwde stad Ieper in West-Vlaanderen wandelde. Uit een dode boom trok gekrakeel mijn aandacht. Er zat een rond gaatje in de boom op zo’n drie meter hoogte, en weldra koekeloerde er een kleine bonte specht naar buiten. Een mannetje. Hij wachtte op de aflossing door zijn vrouwtje. Kleine spechten voeren hun jongen kleine insecten, bladluizen bijvoorbeeld.

In maart en april roepen kleine bonte spechten niet alleen, maar roffelen ze ook. Hun roffel duurt langer, maar klinkt hoger en ratelt sneller dan de mysterieuze roffel van de grote bonte. Een roffelende kleine bonte specht klinkt als een kruising tussen een naaimachine en een speelgoedmachinegeweer.

(Natuurdagboek Trouw maandag 6 april ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.