Keverjager

Keverjager

Keverdoder Tiphia femorata, Foto Koos Dijksterhuis

De wesp op de foto is een centimeter lang. Hij zit op mijn arm. Had hij me kunnen steken? Ik heb hem niet gestimuleerd het te proberen, maar denk het niet. Al doet zijn naam het ergste vrezen. Het is een dolkwesp. Dolkwespen kunnen gemeen steken, maar ze steken keverlarven. Een dolkwesp kruipt insectengangetjes in of ruikt waar de keverlarven ondergronds zitten. Dan graaft de wesp zich er naartoe. De prooi zal niet meteen wegvluchten, want keverlarven jagen zelf vaak op andermans larven, in de bodem of in de strooisellaag. Keverlarven kunnen er angstaanjagend uitzien, met venijnige kaken. Of als grote pissebedden met een golvend lichaam. Maar hoe afschrikwekkend ook, de dolkwesp benadert ze onverschrokken en maakt ze met één ferme steek onschadelijk. Nee, niet meteen dood. De dolkwesp legt namelijk eitjes op keverlarven, en verlamt die om ongestoord aan de leg te kunnen. Ze legt één ei op elke larve, en heeft dus meerdere larven nodig.

De dolkwesp op de foto is de roodpotige of gewone keverdoder, Tiphia femorata, die op de larven van bladsprietkevers jaagt. Die larven vreten aan de wortels van gewassen en zijn dus niet welkom bij tuinders. Die zetten de keverdodende wespen in als bestrijder.

De wesp op mijn arm zat ver van tuinbouwgebieden. Wel bloeide er in de buurt veel wilde peen. En dat is een plant waar deze soort graag op zit. Hij voedt zich met stuifmeel, dat een goede eiwitbron is voor de aanmaak van eitjes. En de zoete nectar uit de bloem is een handige energiebron. Niet alleen moet de wesp vliegen, vooral het graven naar keverlarven is zwaar werk.

 

DELEN

2 gedachten over “Keverjager

 1. Staat bij mij op de website van Vroegevogels.vara.nl
  onder/ Foto’s/ Riekev.
  De Elzenbladwesp, viel mij op daar had ik foto’s van gemaakt, toen op hetzelfde moment ook dit “vliegje”
  zag. Toen ik gisteren Trouw las dacht ik hé….
  Bij het Forum navraag gedaan, en daar kreeg ik de bevestiging dat dat de Keverdoder kan zijn!
  Ik kon maar 2 foto’s maken, en weg!

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.