Kernbegrip

Kernbegrip

Kerncentrale Borssele

Er staat veel over kernenergie in de bladen, als fall-out van de gesmolten centrales in Japan. Het radionieuws sloeg alarm: oranje auto’s zijn tijdelijk niet verkrijgbaar, omdat de verf wordt gemaakt in radioactief besmet gebied. Dat we niet denken dat wij geen last hebben van die ramp daarginds! Ik dorst zelf niets over kernernergie te zeggen, omdat Sylvain Ephimenco het ongepast vond dat mensen na een kernramp bezwaar maken tegen kerncentrales. Hij zette me aan het denken. Zou hij het ook ongepast vinden bezwaar te maken tegen de islam, na een aanslag door moslims?

De Japanse regering meldt dat het lek is gedicht. Maar dat het lozen van radioactief water onbekommerd doorgaat. Zulks kan geen kwaad kan voor het milieu. Welnee, radioactiviteit is van harte aan te bevelen! Kerncentrales kunnen zo veilig zijn! Bij uitstek dingen om op een breuklijn in de aardkorst te bouwen. Zo veilig dat geen terrorist er een handig doelwit in zou zien.

Sommigen willen een referendum over kernenergie. Is de brede maatschappelijke discussie van 25 jaar geleden vergeten? Toen besloot Nederland geen kerncentrales te willen. De mensen werd vervolgens net zolang dezelfde vraag gesteld, tot hun mening veranderde. De regering beloofde snel nieuwe kerncentrales, en dan steekt Japan een stok in het atoomwiel.

Hebben we zonder kerncentrales te weinig energie? Als ik in Groningen de overheidskantoren ’s nachts zie baden in TL-licht, lijkt het of we te veel energie hebben. Daarom heeft de regering het snelle rijden vast ook als speerpunt.

Voor de natuur pakt kernenergie trouwens uitstekend uit. Er hoeft maar een klein lekje te zijn, of de wijde omtrek raakt ontvolkt en wordt wildernis.

DELEN
Reacties zijn gesloten.