‘Karrekarrekietkiet’

‘Karrekarrekietkiet’

Kleine karekiet. Foto Koos Dijksterhuis
Kleine karekiet. Foto Koos Dijksterhuis

Door en langs rietkragen fladdert de nieuwe generatie rietvogels. Rietgorzen, rietzangers, baardmannetjes, kleine karekieten…  Sommige lijken al volleerde vliegers, andere stuntelen wat rond.

Hoewel het broedseizoen ten einde loopt, zijn er nog vogels bezig met een derde of late tweede leg.  Kleine karekieten zijn zo onderhand wel klaar. Vanaf mei krasten ze dag en nacht hun lied vanuit het riet: ‘karrekarrekietkiet’, waarbij ze zichzelf niet of maar kort lieten zien. Ze hebben nestjes gevlochten tussen een paar rietstengels, in elf, twaalf dagen de eitjes uitgebroed, de jongen gevoerd tot die na een week of twee uitvlogen en na nog eens zo’n periode geen paplepel meer nodig hadden en zelf op jacht gingen.

Nadat ze twee keer die gezinstaak volbrachten is het augustus, en kunnen ze zich net als hun nakomelingen wijden aan de insectenjacht. Met een volle maag en stevige vliegspieren gaan ze straks goed voorbereid naar Afrika. Maar nu fladderen ze nog door het riet.

Ze schieten van rietstengel naar rietstengel. Die rietstengels veren mee onder het gewicht van de landende vogel en deinen in de wind. Zouden kleine karekieten dat een prettig gevoel vinden? Vast wel; ze zijn er immers van ei af aan mee  grootgebracht? In zo’n nestje tussen riethalmen worden ze continu gewiegd. Maar of ze, deinend aan een rietstengel, ook denken: tjonge wat een lekker gevoel, dat betwijfel ik. Jammer genoeg is het onmogelijk om eens een tijdje van bewustzijn te ruilen met een dier, al was het maar een half uur, om zijn gevoelsleven te ervaren.

Het is vrij lastig om zo’n beweeglijk vogeltje te fotograferen zonder dat er een stengel voor zit. Nu zijn kleine karekieten niet de meest fotogenieke vogels, het zijn geen ijsvogels of blauwborstjes. Toch zijn ze, zoals alle vogels, prachtig. En hoe onzichtbaar vaak ook, hun eindeloze gekras was drie maanden lang hoorbaar uit vele rietkragen. ‘Karrekarrekietkiet’

(Natuurdagboek Trouw woensdag 10 augustus ’22)

DELEN
Reacties zijn gesloten.