Kamperen in het bos

Kamperen in het bos

Bos van Compiègne, © K. Dijksterhuis

We arriveren ’s avonds in het bos van Compiègne, net voor Parijs. Het plan is een nachtje in de tent, en de volgende dag uitgeslapen Parijs door. Uitgeslapen? Het kwik daalt diep, de botten worden beurs op de welvingen van de bosbodem, welvingen die in de nacht veranderen in kamelen. Ik glijd steeds van een bult in een kuil. Kamperen is leuk. Vooral in de morgenzon, met stokbrood en koffie, als de bloemen openen, de insecten zonnen en de vogels zingen.

‘s Avonds floot een dwergooruiltje zijn eentonige deun, tot de bosuilen ons de tent uit riepen. Nachtegalen zongen, een houtsnip baltste boven het bos, onder de eerste sterren. ’s Morgens gele bremstruiken, blauwe boshyacinthen, groene acacia´s met witte bloesems. Zoemende bijen en zweefvliegen, steeds meer vlinders. Een zwijn of hert baant zich een weg door krakende struiken. Laten we blijven. We blijven drie nachten, zoveel is hier te zien, te ruiken en te horen.

Het Forêt de Compiègne is niet wereldberoemd. Op mijn achttiende strandde ik er liftend, zette toen ook al een tentje op en verbaasde me dat er zo’n fraai en groot bos vlakbij Parijs lag. Appelvinken, spechten… Het bos grenst aan bossen die tot ver in de Champagne reiken. Alles samen is het één van Frankrijks grootste bossen en minstens zo groot als de Veluwe. Het deel van Compiègne meet 144 vierkante kilometer. Het is doorsneden met houthakkersweggetjes. Het is een productiebos, maar een afwisselend productiebos. Vochtig en droog, donker en licht is het. Naald en loof, jong en oud zijn de bomen. En er zijn weinig mensen. Zo dicht bij Parijs, zo weinig mensen.

DELEN

Eén gedachte over “ Kamperen in het bos

  1. ’n Erg mooi stukje, leuk vlot geschreven en wat een prachtig stuk natuur bij Parijs (had geen idee).
    Beschrijving van de vele varianten dier en plant doet mij denken aan de rijke tekeningen van M.A. Koekkoek.
    ‘k Lees zoveel mogelijk in Trouw de
    stukken van Koos Dijksterhuis, vooral de vogelverhalen hebben mijn interesse.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.