Heilige boontjes

Heilige boontjes

Baardmannetje m., Foto Jeanette Essink

Sint-Jansvlinder, Sint-Jacobskruiskruid, Judaspenning, paapje, kardinaalsmuts, rode kardinaal, red bishop (grenadierwever), frater, doopvontschelp, lieve-vrouwenbedstro, Christusdoorn, Jezus-hagedis, monniksgier, nonnetje… veel planten en dieren zijn naar christelijke zaken vernoemd. Meestal zijn het katholieke verwijzingen. Had de beflijster nou domineelijster geheten…Maar nee, protestanten zijn bijna zo terughoudend met vernoemingen als moslims. Verwijzingen naar de islam zijn er niet in de natuur. Jammer, want ik zou graag over de heetgebakerde moslims schrijven, die met gebalde vuisten Jihad! brullen en vlaggen vertrappen, verscheuren en verbranden. Ze laten zich wel heel gemakkelijk op de kast jagen. Frustamentalisten. Dat Franse tijdschrift maakte handig gebruik van de religieuze razernij, door spottende cartoons aan te kondigen.

Ik woonde drie jaar in Pakistan en heb toen taliban ontmoet. Taliban betekent studenten – ze leerden de koran uit hun hoofd en werden getraind voor de veldtocht door Afganistan. Het waren opgefokte puberjongens met vlassige baardjes op glimmende vollemaans-gezichten. Ze droegen groezelige sjalwar-kamiez, de Pakistaanse variant op de djellaba.

Met Pinksteren demonstreerde een splintergroep voor islamtische wetgeving, in Amsterdam. Die ochtend toog ik vroeg de duinen bij Haarlem in en ontmoette daar drie heilige boontjes.die zwart hadden gekampeerd. Ze waren op weg naar het station, slaapzakken onder de arm. Ik zei ‘Salaam alekoem’ en ze groetten verrast terug: ‘walekoem assalaam’. Ze hadden glimmende vollemaans-gezichten met vlassige baarden en droegen groezelige djellaba’s.

Nu demonstreren overal op de wereld zulke baardmannen, vooral bij westerse ambassades. Wacht eens, baardmannen zijn vogels. Toch een dier dat naar de islam verwijst! Baardmannen zijn prachtige, mees-achtige zangvogels. Ze hebben een lange staart, oranje veren en een grijze kop met zwarte bakkebaarden. In september begeven ze zich in groepen door rietvelden, luidkeels ‘ting’ roepend.

DELEN

Eén gedachte over “ Heilige boontjes

 1. Geachte Koos Dijksterhuis,

  Sinds enkele weken heb ik een abonnement op Trouw en het eerste dat ik ’s morgens lees is het natuurdagboek.
  Heel erg leuk! Humoristisch en Leerzaam.
  Zo leer je de dieren in je eigen omgeving beter kennen.

  Bedankt Koos Dijksterhuis.

  A.M

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.