Gulden wichelroede

Gulden wichelroede

Echte guldenroede. Foto Koos Dijksterhuis
Echte guldenroede. Foto Koos Dijksterhuis

Nederland discussieert over de gouden koets, gouden bergen en de gouden eeuw. De gouden koets zou een protserig voorbeeld van verspilling zijn. De miljoenennota belooft gouden bergen. De gouden eeuw was de tijd dat met iedere zeeslag een oerbos in zee zonk, de tijd dat de mensen in krotten leefden en tegen een hongerloon de houten pakhuizen bouwden, waarin de zeeschuimers van de VOC en WIC hun roofgoed bewaarden. De gouden eeuw was een houten eeuw.

De gouden eeuw is een oude eeuw – hij eindigde tenslotte ruim twee keer zo lang geleden als de officiële slavernij, die we vaak vergeten omdat slavernij al zólang geleden is… Verbazingwekkend dat zo’n oude gouden eeuw meer discussie oproept dan zeg de ferme gouden handdrukken waarmee hedendaagse roofridders ontslagen worden.

Over de guldenroede hoor ik al helemaal niemand, terwijl de niet eens vergulde roede van Zwarte Piet al lang voor Piet zelf de Sjaak werd in de ban gedaan werd. Want hoezeer wij ook aan onze tradities hechten, ze moeten wel leuk zijn, en dus schaffen we roedes en zakken eensgezind af.

De guldenroede daarentegen is er meer dan ooit. De Canadese guldenroede en de late guldenroede zijn verwilderde tuinbloemen die zich zeer succesvol over Nederland hebben verspreid. Die uitheemse woekeraars gedijen op voedselrijke grond; vrijwel overal dus, als gevolg van Nederlands mestoverschot. De inheemse guldenroede, heel correct “echte” guldenroede genoemd, is juist helemaal niet talrijk. Echt of exotisch – al die guldenroedes bloeien in de zomer en herfst en ze bloeien geel.

De echte guldenroede bloeit op enigszins zure zandgrond, in bosranden en langs bospaden. Hij lijkt niet op zijn woekerende neven, maar heeft grotere bloemen die minder op elkaars lip staan, maar in luchtige pluimen bloeien. Met echte guldenroedes kun je volgens een oude tradities begraven schatten vinden. De guldenroede is een wichelroede!

(Natuurdagboek Trouw woensdag 18 september ’19)

DELEN
Reacties zijn gesloten.