Grote vossen uit het oosten

Grote vossen uit het oosten

Oostelijke vos. Foto Joop Verburg
Oostelijke vos. Foto Joop Verburg

Niet alleen wolven rukken op uit het oosten, ook vossen vallen ons land binnen. De oostelijke vos is een grote oranje dagvlinder, die lijkt op onze eigen grote vos. Onze grote vos is al een zeldzame verschijning, maar de oostelijke grote vos was tot een paar weken geleden nog nooit in Nederland gezien.

Dat is nu wel anders.

Overal uit het land worden ze gemeld. Ze komen uit het oosten aangefladderd, met de aanhoudende oostenwind in de rug.

De grote en de oostelijke vos flaneren graag langs bosranden in half-open, vochtige loofbossen. De oostelijke heeft geen blauwe vlekjes langs de randen van zijn voorvleugels, zoals onze grote, en heeft een iets ander patroon van zwarte vlekjes. Ook is de oostelijke meestal iets rosser van kleur. Bovendien heeft hij geen zwarte of donkerbruine pootjes, maar gele of lichtbruine. Dat is vaak het handigste kenmerk.

Op Schiermonnikoog kijk ik goed rond. Ook in Groningen deed ik dat, in mijn tuin. De vlinderstruiken daar worden druk bezocht door zweefvliegen en vlinders, in een paar minuten passeerden atalanta’s, dagpauwogen, kleine en grote koolwitjes en kleine vossen, maar geen oostelijke vos.

Op Schier staan veel berkenbomen in de duinen, daar zitten oostelijke vossen ook graag op. Als er een wondje in de bast zit, lebberen de vlinders de berkenhars op.

Maar helaas, tot dusverre heb ik er nog geen weten te vinden. Maar ja, ik heb zelfs nog nooit een grote vos gezien, dus misschien is het teveel gevraagd om meteen een oostelijke te verwachten. Toch ga ik nog even zoeken. Dan hoor ik dat de invasie voorbij is, niemand ziet nog vossen. Ik ook niet, maar wel een duinparelmoervlinder.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 31 juli 2014)

DELEN
Reacties zijn gesloten.