Een oceaan vol alcohol

Een oceaan vol alcohol

Natuurgeneesmiddel? Foto Koos Dijksterhuis
Natuurgeneesmiddel? Foto Koos Dijksterhuis

Maandag 10 april komen lezers van het blad Skepter, wetenschappers en sceptici bijeen om homeopathische drankjes en hapjes te nuttigen. Misschien nemen ze ook wel arsenicum tot zich; rattengif. Zulks doen zij om 10:23 uur precies.

In 1755 werd Samuel Hahnemann geboren, de grondlegger van de homeopathie, en wel op 10 april. Komende (paas)maandag begint daarom de Week van de Homeopathie en dat vindt de redactie van Skepter reden voor een zogenoemde 10:23-actie. 10:23 verwijst naar de constante van Avogadro. Dat getal (ruim 600 triljard, ofwel een 6 met 23 nullen: 6×1023) geeft het aantal deeltjes in een mol stof weer. Daar haakt u misschien af, en ook de gemiddelde homeopaat heeft er geen boodschap aan. Het geeft de verhouding weer tussen aantal deeltjes en hoeveelheid stof. Als je eindeloos blijft verdunnen, loop je tegen een grens aan, waarachter een stof niet meer bestaat. De homeopathie grossiert in zulke niet bestaande stoffen.

Ooit nam ik homeopathische middelen. Een potje met korreltjes die ik onder mijn tong moest laten smelten en een drankje dat door mijn keel brandde. De concentratie werkzame stof werd weergegeven met een getal en de hoofdletter D of C. Het betrof suikerkorreltjes en een borrel van 70% alcohol. Je zult aan het ontwennen zijn en op homeopathische wijze weer aan de drank raken! Ik was jong en naïef en had nog vertrouwen in natuurgeneeswijzen, maar suiker noch alcohol sorteerden effect.

Nog steeds is alcohol populair in de homeopathie. Wonderlijk dat de invloed ervan genegeerd wordt. Alcohol zou het ‘werkzame’ ingrediënt conserveren. Dat ingrediënt is zo sterk verdund, dat je voor 1 atoom ervan een oceaan vol alcohol moet verzwelgen. Een homeopathische arsenicum-verdunning is dan ook zonder gevaar te nuttigen. Voor sommige homeopathische middelen heb je voor 1 werkzaam atoom wel duizend keer de massa van de zon aan oplosmiddel nodig. Gezondheid!

(Natuurdagboek Trouw donderdag 6 april ’23)

DELEN
Reacties zijn gesloten.