De tuinvogels zijn terug!

De tuinvogels zijn terug!

Kool- en pimpelmees op zonnebloempitten Foto Jeanette Essink
Kool- en pimpelmees op zonnebloempitten Foto Jeanette Essink

Op mijn natuurdagboek over afwezige tuinvogels kreeg ik een stuk of twintig reacties. Op enkele na waren het geruststellende berichten over tuinen die deze winter juist weer leven van de vogels, compleet met soortenlijsten en foto’s van benijdenswaardige soorten als goudvinken. Iemand schreef zelfs met veel uitroeptekens dat het niet waar was dat ik in mijn tuin minder vogels zag, omdat ze in haar tuin, 250 kilometer van de mijne, wél vogels zag. Er kwam ook een onrustbarende reactie over de sluipende en slopende uitwerking van insecticiden in de landbouw, het daardoor verdwijnen van insecten en insectenetende vogels.

De negatieve impact van insecticiden op de vogelstand is wetenschappelijk aangetoond. Des te verheugender is het dat zoveel mensen een gevarieerd vogelleven in hun blijken te zien. Ik kreeg er allerlei tips bij die samen te vatten zijn als: presenteer vogelvoer en jaag katten weg.

Het ene vogelvoer is het andere niet. Vogelpindakaas wint aan populariteit en ik heb er weleens spreeuwen, spechten en zelfs waterhoentjes een plezier mee gedaan. Die pindakaas mag geen toegevoegd zout en beslist geen palmolie bevatten. Voor palmolieplantages worden tropische regenwouden verwoest en daarmee het leefgebied van heel wat meer vogels dan de tuinvogels hier. Biologische pindakaas bevat doorgaans geen palmolie en heeft als extra voordeel dat de pinda’s zonder landbouwvergif zijn geteeld. Want landbouwvergif is, zoals hierboven aangestipt, slecht voor de vogelstand.

De zaadmengsels waarmee we ons tuingevogelte graag voeren zouden ook weleens met insecticiden behandeld kunnen zijn. Dan werken we door het voeren van vogels mee aan de achteruitgang van die vogels, hoe wrang kan het zijn!

Als de kou dagenlang aanhoudt, zoals afgelopen week, kunnen vogels behalve een extra portie onbespoten voer vooral drinkwater gebruiken. Want het water in bakjes en plassen wordt ondrinkbaar hard als het vriest. Met af en toe een ijsvrij watertje bewijst u de vogels een dienst, zonder palmolie of landbouwgif. Eventueel kunt u ook uw vriezer ontdooien en het daarbij vrijkomende ijs op de stoep fijn stampen. Bij gebrek aan water kunnen vogels ijskruim eten.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 10 jan. 2018)

DELEN
Reacties zijn gesloten.