De Hof van Henk

Eenbes, foto Koos Dijksterhuis

Henk Huizing zal ons het Renkumse beekdal laten zien, maar eerst troont hij ons mee in zijn tuin. We passeren het bordje ‘tuinreservaat’ en belanden in een botanisch paradijs. Henk woont in het bos aan zuidwestrand van de Veluwe, bij Ede. Je zou zijn tuin de Hof van Ede kunnen noemen, maar die bestaat al. Het autogeraas van de weg ten oosten van Ede zorgt voor enige onrust in Henks paradijs, waar winterkoninkjes, zwartkopjes en een bonte vliegenvanger bovenuit zingen. In de tuin woont bovendien een bosuil. ‘Een vrouwtje’, zegt Henk, ‘helaas zonder man.’

Langs het tuinpad staan bijenkasten. De bijen zoemen uit en in, de binnenkomers dragen eigele klonten stuifmeel mee op hun heupen. Henk houdt dus bijen, handelt tevens in exotische stoffen, is natuurgids bij Staatsbosbeheer, beheert een tuinreservaat, heeft een landbouw-opleiding maar verdient de kost als voedingskundige bij het innovatienetwerk voor landbouw en natuur. Henk is, kortom, minstens zo’n bezige baas als zijn bijen.

Hoewel hij zegt dat die bijen op wel dertig kilometer afstand stuifmeel en nectar kunnen halen, moet er in zijn tuin al heel wat te vinden zijn. Er zoemen bijen rond bloeiend speenkruid, diverse soorten dovenetels en de bloempluimen van een bergvlier. Verderop in de tuin wachten ons allerlei botanische verrassingen. Je kunt nauwelijks rondlopen zonder een rode-lijstsoort te vertrappen. Bosanemonen beperken zich tot één pol. Daslook en klaverzuring daarentegen zetten de beschaduwde delen in een groen-witte gloed. Een zachtgroen tapijt op de bodem blijkt te bestaan uit muskuskruid, bloeiend met geelgroene minibloempjes. En er bloeien twee eenbessen. Eenbes en muskuskruid zijn zeldzaam plantjes uit vochtig loofbos. En uit de hof van Henk.

De Hof van Henk
DELEN

6 gedachten over “De Hof van Henk

 • 20 augustus 2012 om 14:16
  Permalink

  Grote Soms zie ik heel mooi en makkelijk gemaakt blogs, maar in de meeste opzichten zijn ze zeer nuttig zijn als uw blog.

 • 29 april 2012 om 13:09
  Permalink

  en dan hebben jullie het tuinhuis-met-sauna, de zonneboiler, de waterbron en de wijnkelder van Henk nog niet gezien. Wanneer komt deel 2? 🙂

 • 28 april 2012 om 18:11
  Permalink

  Henk heeft zeker superbijen! Dertig kilometer…. wellicht dat ze die afstand halen, denk het niet, maar terugkomen doen ze nooit meer. Heeft Henk zitten opscheppen? Of heeft Koos het fout genoteerd?

  Honingbijen vliegen maximaal 3 kilometer van hun volk.
  Wil een imker een bijenvolk verplaatsen (bijvoorbeeld 10 meter), dan moet hij ze eerst op minimaal 6 kilometer van je oude locatie doen, en ze daar 7 weken laten staan (een werkster leeft circa 42 dagen), om ze vervolgens terug te zetten op de gewenste 10 meter van de oude plek, zo leer je op de imkercursus.

 • 27 april 2012 om 14:00
  Permalink

  Henk schijnt ook wilde boskatten te hebben gevangen. Die zijn dikwijls in de Hof van Henk te vinden… Aan een touwtje, zodat ze niet weer verwilderen.

 • 27 april 2012 om 10:24
  Permalink

  Ik ga dadelijk even op zoek naar een kaartjesautomaat voor bij de voordeur ….. 😉 ,

 • 27 april 2012 om 09:59
  Permalink

  leuk stuk! lijkt me fijn, zo’n hof in eigen tuin.

Reacties zijn gesloten.