Buiten adem voor groene energie

Buiten adem voor groene energie

Fietsen voor Wii. Foto Koos Dijksterhuis
Fietsen voor Wii. Foto Koos Dijksterhuis

Zaterdag was het in Groningen Nacht van de Kunst en Wetenschap. Je ziet, ruikt, hoort, beleeft daar kunstzinnige geintjes op (natuur)wetenschappelijke basis. Zoon en ik gaan er graag heen. Dit jaar is het thema energie. Voor het Academiegebouw kun je groene stroom opwekken. Biogas of stroom. Zoon mag op de tot muziekinstallatie omgebouwde bakfiets van Erik Groen. Als hij fietst, schalt er muziek. De gefietste muziek wordt overstemd door dansmuziek uit de cafétent. Daar zit je op barkrukken met trappers. Als je peddelt, verschiet de discolamp van kleur.

We nemen plaats achter een tafel met wii-apparaatjes. Door op de pedalen onder de tafel te staan, brengen we een computer tot leven. We kunnen een wedstrijd doen. Op het scherm verschijnen race-auto’s. Hoe harder je fietst, des te sneller jouw racewagen over een strand met palmbomen scheurt. Ik ben heel onhandig in alles wat op computers gebeurt. Fietsen lukt me beter. Ik trap zo hard als ik kan en de auto jakkert voort. Ik bedien de stuurpijltjes en mijn auto vliegt niet eens uit de bocht!

Zoon schatert. Hij zegt: je moet eerst op A drukken. Op A? Ja, anders rijdt je auto niet. Ik stuur voor joker, mijn auto staat nog aan de start, de enige die jakkert is zoon.

Fietsen zijn gezonder, schoner en veiliger dan auto’s en kosten minder ruimte. En je kunt race-auto’s aandrijven met een fiets, althans, als je op A drukt. Kom, we gaan een fietswedstrijd doen. Er staan vier ligfietsen met afstandsmeter en scorebord. Ik tegen zoon en een andere jongen. Die snotneuzen winnen, al fiets ik me helemaal stuk. Ik ben buiten adem. Energie opwekken vreet energie!

(Natuurdagboek Trouw 5 juni 2013)

DELEN
Reacties zijn gesloten.