Blauwe glazenmaker

Blauwe glazenmaker

Blauwe glazenmaker. Fotograaf onbekend; foto uit Trouw-Natuurfotowedstrijd

Door mijn tuin scheert een grote libel. Hij is blauw met een beetje groen. Mijn kleine tuin grenst aan een parkachtige stadsvijver waar het water heel langzaam doorheen stroomt. Parkachtig begroeid, traag stromend water is de lievelingsomgeving van blauwe glazenmakers. Die insecten zijn tot eind oktober te zien. Daarna leven ze voort in de eitjes die ze in het water afgezet hebben.

Die eitjes komen volgend voorjaar uit. De larve die verschijnt is na een aantal vervellingen groot genoeg om te veranderen in een vliegende libel, wat meestal tot na de winter duurt. In de tussentijd is hij een onderwaterjager die zich volvreet met waterdiertjes. Daarna klimt de larve langs een waterplantenstengel het water uit, de lucht in. Hij of zij klampt zich vast. Zijn huid barst open en er verschijnt een libel, die zich eerst vanuit verfomfaaide toestand moet ontvouwen, ontplooien en ontwikkelen. Dan nog even opdrogen en opwarmen en daar snort de libel weg. Deze transformatie van larve tot libel wordt door insectenkenners ‘uitsluipen’ genoemd. Niet dat ze het zo heimelijk doen, maar toch zie je het niet vaak. Rustende libellen zie je ook niet vaak – je oog moet erop vallen. Meestal zie je libellen als ze vliegen. Dat geldt zeker voor blauwe glazenmakers.

Blauwe glazenmakers vliegen langs bosranden en heggen, door parken en tuinen. Ze zijn snel en beweeglijk. Met hun ogen scannen ze de bosrand op mogelijke insecten die ze kunnen opeten, en houden ze tegelijk het uitspansel in de gaten of daar geen gierzwaluw of boomvalk dreigt. Gierzwaluwen hoeven ze nu niet te vrezen, die zijn al vertrokken. Boomvalken gaan ook naar Afrika, maar een enkele kan nog passeren.

In de zomer sluipen blauwe glazenmakers uit, om dan twee maanden te leven. De meeste vliegen in augustus, waarna hun aantal geleidelijk slinkt. In november is het gedaan met hun activiteiten. En leven ze voort in hun eitjes.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 5 oktober ’18)

DELEN
Reacties zijn gesloten.