Bijenhouden is niet de oplossing

Bijenhouden is niet de oplossing

Honingbij met stuifmeel Foto Koos Dijksterhuis
Honingbij met stuifmeel. Foto Koos Dijksterhuis

In onze buurlanden gaat het bergafwaarts met de bijen op het platteland. Bijen hebben nectar nodig en vooral stuifmeel: voedsel voor hun jongen. Stuifmeel halen ze uit bloemen. En voor bloemen is op het moderne platteland geen plaats. Onze buurlanden zijn dan nog bloemrijk vergeleken bij Nederland. Nederland heeft de meest intensieve landbouw ter wereld. Ook nu, tijdens de viruscrisis, wordt ons platteland met enorme machines, met drijf- en kunstmest en pesticiden bewerkt. We vinden de export van melkpoeder kennelijk belangrijker dan een levendige leefomgeving.

Veel mensen willen de sterilisering van ons land stoppen. Gaat het slecht met de bijen? Wel, dan gaan we toch bijen houden? Een leuke hobby, die de mensen meteen wat dichter bij de natuur brengt, nietwaar?

Volgens de Britse bijenprofessor Dave Goulson in zijn laatste boek De Tuinjungle (AtlasContact, 24,99) is bijenhouden eerder een probleem dan een oplossing. Honingbijen zijn niet bedreigd. De commerciële waarde van honingbijen is gigantisch, want zonder bijen kan de akkerbouw de bestuiving van sommige gewassen wel schudden. Weliswaar valt er op het platteland voor bijen zo weinig te halen, dat imkers hun korven het liefst aan de rand van natuurgebieden plaatsen. En in die natuurgebieden hebben de ruim driehonderd andere bijensoorten het nakijken. De zwermen honingbijen halen de boel leeg.

Idealistische hobby-imkers houden vaak bijen in steden. Amsterdam, Londen en Parijs zijn bijensteden. Aanvankelijk was de honingopbrengst in de stad veel hoger dan op het chemisch gereinigde platteland. Naarmate er meer bijen zwermen, neemt de concurrentie toe en de opbrengst af.

Wat we nodig hebben, is niet meer honingbijen, maar meer bloemen. En dan niet van die exotische met insecticiden bewerkte zaadpakketten, maar inheemse wilde planten, akkerkruiden en weidebloemen. Daar zou je toch graag wat melkpoeder aan opofferen?

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 17 april ’20)

DELEN
Reacties zijn gesloten.