Apen op reis

Java-apen, Foto Petra Sonius Stichting AAP

De stichting AAP heeft achttien labapen opgevangen, en een nieuwe woonplek voor ze gevonden. Vandaag verhuizen ze van de apenopvang in Almere naar een dierenpark op Menorca. Labapen zijn apen die in een lab zijn geboren en getogen. Geneesmiddelenfabrikant  MSD in Oss, waar deze apen werden gehouden, stopte afgelopen januari met aapproeven. Waar moesten de dieren heen? Stichting AAPp timmerde haastig een buitenverblijf in elkaar, exclusief voor deze groep. De bestaande quarantaine-ruimten zaten al vol. De apen konden voor het eerst van hun leven naar buiten en vonden dat griezelig, maar onder leiding van hun alpha-dame zochten ze het avontuur.

Nu krijgen ze een nog mooiere verblijfplaats op het Spaanse eiland. Het is daar warmer dan hier, maar niet zo warm als tropisch Zuidoost-Azië, waar Java-apen in het wild leven. Nee, deze labapen zijn nooit op Java geweest, ze weten niet wat ze missen.

Wilde Java-apen zijn een halve meter lang, plus nog minstens een halve meter staart. Ze leven in bossige streken aan de kust en langs rivieren. Ze kunnen goed zwemmen. De apen leven in groepen van tientallen, soms wel honderd dieren, die onder leiding staan van een vrouw. Ze schuimen vaak dorpen af, ze zijn niet bang voor mensen. Misschien zijn Java-apen daarom in trek als labaap. Alleen rhesusapen zijn nog vaker de klos in dierproeven. Beide soorten zijn makaken, zoals bijna alle Aziatische apen. En makaken staan genetisch dichter bij de mens dan andere apen, mensapen uitgezonderd.

Deze apen gaan vast een fijne toekomst tegemoet. Ze bljven als groep bijelkaar. Vandaag worden ze uitgezwaaid. Ik mocht kijken, en als de Hanzetrein van Zwolle naar Lelystad al had gereden, was ik gegaan.

Apen op reis
DELEN

Eén gedachte over “Apen op reis

  • 25 oktober 2012 om 15:14
    Permalink

    Leuk artikel, dank je!

Reacties zijn gesloten.