Alweer een nieuw oerrund!

Alweer een nieuw oerrund!

Grazers, Foto Koos Dijksterhuis

‘Het oerrund herleeft in Europa’, kopte de Volkskrant laatst. Een paar bureautjes in natuurontwikkeling hebben zich gestort op het terugfokken van het oerrund. Dat moet in enorme kuddes door de natuur van Europa gaan denderen. De miljoenen die dat kost hadden ook aan uitbreiding van die natuur besteed kunnen worden, maar zulke bureautjes zijn nou eenmaal gespecialiseerd in vee fokken.

Alweer een oerrund. De Volkskrant meende kennelijk dat dit nieuws was. Jaren geleden hebben de gebroeders Heck op vergelijkbare wijze een wintervaste zware jongen teruggefokt uit een mix van stevige buitenkoeien: het Heckrund.

In de duinen bij Overveen rollebollen wisenten, die ook al geacht worden in enorme kuddes door oer-Europa te hebben gedenderd.

En nu komt er weer een oerrund bij. Dat fokken lijkt me een spannende bezigheid, maar voor Nederland komt het nieuwste oerrund te laat, door ’s lands natuur sjokken al duizenden Hooglanders en de nodige Galloways, Herefordshires en Heckrunderen. Het zal de discipelen van het Grote Grazen niet afschrikken. Ik ontmoet ze vaak, ze zijn gek op stieren die met horens zwaaien en hun geil spuien. Het zijn begeesterde mannen, overtuigende mannen, veefokkers die goed zouden passen in onze geromantiseerde versie van het oude Wilde Westen. Stoere kerels met leren broeken, laarzen, lasso’s en geweren. Ze hebben alleen meer tekst dan de zwijgzame good, bad & ugly van weleer. De cowboys van nu weten hun hobby als natuurontwikkeling te verkopen.

De helft van Nederland bestaat al uit door runderen begraasd grasland. Maar die koeien verdwijnen in stallen. Dankzij de nieuwe oerrunderen kunnen we koeien uit de trein blijven zien. Wedden dat de bureautjes zich dan wijden aan het fokken van mammoeten?

DELEN

2 gedachten over “Alweer een nieuw oerrund!

  1. Tja, grote grazers zijn goedkoper dan mannen op maaimachines. Ik zou voorzichtig begonnen zijn met grazers en het effect bijhouden. En niet meteen in bijna alle terreinen koeien en paarden loslaten, omdat het goedkoop is en iedereen het doet. Er zijn al wat onderzoekjes, die eerst eens lezen. verschilt ook per soort grazer. Grazers horen erbij, vooral kleine. Maar intensieve veehouderij op overbegraasd grasland zoals in de OVP lijkt mij nergens gewenst.

  2. Dag Koos,

    Jouw visie met betrekking tot grote grazers in natuurgebieden is tenmiste consistent. Je vindt het over het algemeen maar niks. Ik kan daar voor een deel wel inkomen. Ik ben echter wel benieuwd naar jouw mening over het gewenste beheer van nu begraasde terreinen. Vooropgesteld dat actief beheren een voorkeur heeft, hoe zie jij dat dan. Ik wil daarbij wel opmerken dat het beperken van kosten van het beheer meegewogen dienen te worden.

    vr gr
    Jurrie de Vos, Beheerder Utrecht West Staatsbosbeheer.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.