Altijd lente

Altijd lente

Paarse dovenetel. Foto Koos Dijksterhuis

Als het in februari zonnig, en het buiten uit de wind aangenaam toeven is, denk je algauw dat het klimaat verandert en dat het lente wordt. En daarin heb je gelijk. Het klimaat verandert en het wordt lente.

Het klimaat verandert al jaren en het wordt zoals altijd lente. In de natuur nadert die lente sinds eind december. Tijdens zonnige dagen met weinig wind beginnen de vogels uit volle borst te zingen, zeker. Merels, zanglijsters, mezen, roodborstjes, winterkoninkjes, spreeuwen en heggemussen zingen, huismussen tjilpen, groenlingen knarsen, spechten roffelen en de eerste vinken slaan hun slag. En ze laten het niet bij zingen! Duiven, eksters, kauwen, kraaien en gaaien verzamelen takjes voor hun nesten.

Madeliefje, paarse dovenetel, ereprijs en het eerste klein hoefblad richten hun bloemen naar de zon, het longkruid begint.

Ik zag de eerste honingbij, de eerste pyjamazweefvlieg en de eerste vlinder: een kleine vos.

Scholeksters en kieviten ravotten, de eerste grutto’s landen in en bij ondiepe plassen. Op Beleef de Lente is via de webcam te zien dat ooievaars hun nesten en bosuilen hun kasten hebben ingenomen.

Allemaal heel leuk en heel lente, maar is het nou zo uitzonderlijk vroeg? Vergeleken met langdurige gemiddelden zouden we drie weken voorlopen op schema. Ik kan me weinig jaren heugen waarin we niet weken voor liepen. Vorig jaar was het koud en liepen we weer eens netjes in de pas.

De lente mag dan vroeg zijn, heggemussen en mezen beginnen altijd in december te zingen. Madeliefjes bloeien altijd het hele jaar. Bosuilen broeden altijd in februari.

De dag dat Willem Alexander en Maxima trouwden zat ik buiten. Het werd achttien graden. Twee weken eerder in het jaar was het al warmer dan afgelopen weekend. Ik herinner me die koninklijke huwelijksdag omdat mijn zoon toen werd geboren. En het is een gemakkelijk te onthouden datum. Waarop het uitzonderlijk warm was.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 21 februari ’19)

DELEN
Reacties zijn gesloten.