Allersmabosje aan de rivier

Allersmabosje aan de rivier

Boomklever, Foto Jeroen Reneerkens

De Allersmaborg is een geliefde fietsbestemming uit Groningen. Het stenen landhuis ligt aan het Reitdiep, in een kronkel van de bochtige rivier, aan het einde van het Allersmaweggetje. De borg is verstopt in een essenbosje. Het is het enige bosje in het weidse Grunneger laand. De wind ritselt door de kruinen, waarin nestelende reigers en roeken krijsen en krassen. Over donkere paadjes lopen we om het huis heen. Dat is alleen op afspraak te bezoeken. In het bosje ligt een oude, verwilderde boomgaard waar de appels volgens een voorlichtingsbord schutter-reinetten heten. Het gras onder de appelbomen staat kniehoog. Valerianen en smeerwortels bloeien er bovenuit: lila en paars. We zitten even op een bankje. Een specht tjikt, een boomklever roept. Daar vliegt ie, hij snort vlak langs ons en ploft in een appelboom, waar hij aan de stam kleeft. De specht vliegt langs en daar, een tweede boomklever!

Tien jaar geleden promoveerde er in Wageningen iemand op boomklevers. Boomklevers waren honkvast, concludeerde de promovendus. Uit computermodellen bleek dat een boomklever alleen open terrein zou oversteken, als een volgend bosje hooguit drie kilometer verderop lag. Wel, deze boomklevers hebben vanuit Noord-Drenthe toch mooi twintig kilometer open land overbrugd.

Even verderop lopen we een eindje over de Reitdiepdijk. Ooit was dit een getijderivier waar meters eb-en-vloedverschil de schepen tot in Groningen-stad stuwde. Een karekiet krast in een plukje riet, op de grond zit een oeverlibel. Een vrouwtje, want geel. Zoon vindt een dode vis en bespiedt de schapen.

Op de terugweg eten we wat bij café de Brug in Ezinge. De goedkope maatijdsalade blijkt van Italiaanse allure, vers geplukt en rijk gevuld. Heerlijk!

DELEN
Reacties zijn gesloten.