Titaantjes onder de kwallen

Titaantjes onder de kwallen

Bezaantje, Foto Koos Dijksterhuis

In Noordoost-Spanje lopen we een strandje op, tussen met naaldbomen begroeide rotsen. Wat een branding, wat een blauw, wat een geel, wat een groen! Geen wonder dat de Costa Brava zo populair werd.

Hoewel de Middellandse Zee weinig tijverschil kent, reiken de golven steeds verder het strand over. De volgende dag slaan de golven niet brullend over het strand. Ze hebben een vloedlijn achtergelaten van paarsblauwe wezens. Het blijken bezaantjes te zijn.

Dat wist ik niet, ik kende ze niet, maar thuis vroeg ik Thijs de Boer van het schelpenmuseum op Schier of hij het wist. Natuurlijk wist hij het, Thijs weet alles. Bezaantjes dus, kwalletjes die net als de reusachtige Portugese oorlogsschepen een zeil uit het water steken en voor de wind uitdrijven. Mini-zeilscheepjes zijn het, de titaantjes onder de kwallen. Bezaantjes hebben een met gas gevuld lichaam, ze drijven goed. Hun driehoekige zeil vangt de wind altijd.

Wat ze aan dat zeilen hebben? Ze kunnen, als de wind goed staat, bij toeval betere wateren bereiken. Het strand opwaaien is een kwestie van pech. De waterige wezens drogen uit tot vliezen op het zand.

In de Middellandse Zee en het Atlantische zuiden spoelen regelmatig bezaantjes aan. In Nederland gebeurt dat heel soms ook, na langdurige zuidenwind. Dan komen ze duizenden kilometers aangezeild, passeren ze het Kanaal en stranden ze alsnog. In juni 2002 bijvoorbeeld vond Ada Lilipaly er 39 bij Domburg. Een dag eerder hadden kinderen er al acht gevonden en een week later spoelden er een paar aan op de Waddeneilanden. In februari 1988 vonden Martijn Cadé en Hans Adema er honderden in Scheveningen en Katwijk.

DELEN

Eén gedachte over “ Titaantjes onder de kwallen

  1. Geachte meneer Dijksterhuis,

    Wat een opluchting, nu weet ik wat voor beestjes dit zijn, bezaantjes! Tijdens onze jaarlijkse vakanties aan de westkust van midden wales, zijn wij deze geweldig mooie beestjes tegen gekomen. Zij lagen vorig jaar mei /juni bij honderden op het strand met hun diepblauwe kleur bij
    Borth en Fairbourne. Prachtige foto’s gemaakt.Echter niemand wist wat het waren, ook in onze gidsen kwamen ze niet voor. Maar dankzij uw artikel is het ons duidelijk, geweldig om te weten.
    Groet,

    Janjoost en Hermance
    Dank

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.