Rood-witte paddo

Rood-witte paddo

Vliegenzwam, © K. Dijksterhuis

De bekendste paddestoel is de rode met witte stippen, waarop kabouter Spillebeen zat te wippen. Vermoedelijk hebben mensen wel eens kabouters gezien, nadat ze van vliegenzwam gesnoept hadden. Vliegenzwammen bevatten hallucinogene stofjes. Als er in uw tuin vliegenzwammen onder de berk of conifeer staan, bent u strafbaar volgens het paddoverbod. Met vliegenzwammen werden ooit melk-met-broodpapjes gekruid. Vliegen zijn gek op melk-met-broodpapjes, raakten bewusteloos door de paddestoel en stierven. Gek eigenlijk dat zulke methoden altijd vroeger gebruikt werden, ze zouden toch nog steeds kunnen werken?

Mensen gaan niet zo gauw dood van vliegenzwam als vliegen, al is dat soms zeker gebeurd en biedt een goede afloop van uw trip geen garantie voor de toekomst. Vliegenzwam is puur natuur, en juist daarom is de dosis niet te bepalen. De werkzame oftewel giftige stof zit in het vlies met de witte stippen. Gedroogd wordt het gif vijf keer zo krachtig. Je kunt ervan gaan schokken, trillen en braken. Dat braken is voor de veiligheid – de troep moet er weer uit. Maar na het braken blijven de hallucinaties, dromen en wonderlijke sensaties komen. Eerst schijnt er een koortsachtige roes op te treden, waarna de vliegenzwamconsument bijkomt en zeer vrolijk gestemd raakt. De Samen, beter bekend als Lappen, tripten net als hun rendieren op vliegenzwammen. Misschien doen ze dat nog steeds. Ze raakten ook in extase van het drinken van rendierplas. Of van Lappenplas, als de plassende Lap eerst vliegenzwam had genuttigd. Want behalve via braken wordt het gif uitgeplast.

Mocht u liever een paddestoel proberen dan andermans urine, pas dan op dat u niet per ongeluk een panteramaniet plukt: bruin met witte stippen. Die is dodelijk.

DELEN
Reacties zijn gesloten.